Erst das Fressen und dann das Verdikt?

12 april 2011

Rechters oordelen milder nadat ze zich even hebben teruggetrokken voor een luchpauze, zo blijkt uit onderzoek van de Columbia Business School in New York en de Israëlische Ben Gurion Universiteit. Dat heeft wellicht te maken met onze neiging om vaker voor de makkelijke opties te kiezen, naarmate we meer vermoeid raken. En naar verluidt zijn rechters ook maar mensen.

De wetenschapper verzamelden 1112 uitspraken van acht ervaren rechters in vergelijkbare zaken. Alle uitspraken gingen over vrijlating op borgtocht van Israelische gevangenen. Het verloop van een zitting wordt nauwkeurig gearchiveerd, zodat men precies kan nagaan of er kort voor de uitspraak nog een pauze is ingelast.

Wat bleek? Aan het begin van de werkdag en na een korte pauze lieten de rechters in 65 % van de gevallen de beklaagde gaan. Aan het eind van de dag of nadat er al lange tijd geen ponderbreking meer was gehouden, lieten de rechters vrijwel niemand meer op borgtocht vrij.

"Dit toont de gevolgen van mentale vermoeidheid op echt belangrijke beslissingen, zelfs uitstekende decision-makers", concludeert onderzoeker Jonathan Levav. "Dat is echt verontrustend en behoorlijk schokkend - het lijkt erop dat de wet niet altijd de wet is."

Radio 1 Select