ESA brengt muggen in kaart

1 juni 2011

"De ESA (European Space Agency) kost ons stukken van mensen, maar wat hebben we daar eigenlijk aan?" horen we wel eens verzuchten. En niet alleen op café. Dit medium leent zich niet om daar een omvattend antwoord op te geven, maar we kunnen u melden dat de ESA bijvoorbeeld de strijd tegen ziekmakende muggen ondersteund. Yep, vanuit de ruimte.

'ESA en muggen. Zo op het eerste oog lijkt er tussen die twee geen enkel verband te zijn. Toch komen ze bij elkaar in het project VECMAP: vector mapping' lezen we op de site van ESA. ESA helpt gezondheidsorganisaties bij het in kaart brengen van de muggen met behulp van satelliettechnologie. Met als uiteindelijk doel menselijke besmettingen te verminderen.

Het in kaart brengen van muggen is niet simpel. Muggen zijn klein en ze duiken massaal op in gebieden waar de weersomstandigheden optimaal zijn. Toch is er wel een trend te ontdekken in de aanwezigheid van muggenpopulaties. Op basis van nauwkeurige weersinformatie en steekproeven met lokdozen kan worden bepaald waar mensen het grootste risico lopen om in aanraking te komen met muggen die een ziekte bij zich dragen, zogenoemde ‘vectoren'.

Het Belgisch bedrijf Avia Gis is de 'leading partner' van VECMAP.


Lees en beluister ook

Radio 1 Select