Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Escaleert de drugsoorlog in Antwerpen? "Het is een kwestie van tijd voor het eerste slachtoffer valt"

vr 20 dec. - 6:47

Er is vorige nacht opnieuw geschoten in Antwerpen en opnieuw kijkt iedereen in de richting van het drugsmilieu. Brandstichtingen, schietpartijen, granaatexplosies: het geweld lijkt alsmaar toe te nemen. Waarom raakt de situatie niet onder controle en hoe kan het geweld gestopt worden? We vroegen het aan drie experten.
Escaleert de drugsoorlog in Antwerpen?

De drie schietpartijen in Deurne afgelopen nacht en deze ochtend zijn het zoveelste incident op rij in Antwerpen. Het parket van Antwerpen heeft een onderzoeksrechter op de zaak gezet die zal onderzoeken of er een link is met de incidenten van afgelopen weken en het drugsmilieu.

"De situatie is nog niet zo erg als in Nederland, waar er op klaarlichte dag mensen geliquïdeerd worden, maar ook in Antwerpen neemt het geweld alleen maar toe", zegt advocaat John Maes vanavond in "De Afspraak". "Hoewel het tot nu toe op het eerste gezicht veeleer om intimidatie lijkt te gaan, de volgende stap is ongetwijfeld fysiek geweld en dan is het einde zoek."

"Het drugsmilieu is inderdaad gewelddadiger geworden", weet Martin Van Steenbrugge uit ervaring. Hij is oprichter van het FAST-team (dat voortvluchtige veroordeelde criminelen opspoort) en infilitreerde ooit zelf in het drugsmilieu. "Er zijn Oost-Europese bendes bijgekomen, die schuwen het geweld niet. Een mensenleven telt daar niet."

"Die spiraal van geweld is moeilijk tegen te houden", gaat Maes verder, "omdat de onderzoeken naar die aanslagen niet vanzelfsprekend zijn. Het slachtoffer is zelf ook een verdachte die waarschijnlijk betrokken is in het criminele milieu. Dus die gaat natuurlijk niet meewerken met de politie en het gerecht."

Bekijk hier het volledige item over de drugsproblematiek in 'De Afspraak':

Voor voormalig hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut (KU Leuven en Universiteit Tilburg) is er maar één oplossing om het geweld te stoppen: "Als de pakkans toeneemt en er volgen hoge straffen, dan zie je overal in de wereld dat mensen bereid zijn om te praten. Het is daarom belangrijk om grootschalige opsporingsmethodes in te zetten De gestolen auto's, de geldstromen, de gebruikte communicatiemiddelen... die moeten allemaal grondig onderzocht worden over een langere tijd."

"Je kan de haven beter beveiligen om de toestroom van drugs in te perken, maar dat is ook geen tovermiddel", zegt professor Fijnaut in "De Wereld Vandaag" op Radio 1. "Als je die controles opschroeft, zal het probleem zich gewoon verplaatsen naar andere havens. En dan schuif je het probleem gewoon door naar iemand anders. Ook de mensen die de drugs kopen en gebruiken zijn een deel van het probleem natuurlijk."

Beluister hieronder het gesprek met professor Cyrille Fijnaut uit 'De Wereld Vandaag':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet