Eskimoland

10 juni 2017
We beseffen ten volle dat je beter Inuitland zegt als je Eskimoland bedoelt. Eskimoland is een volstrekt foute titel voor een webartikel. De Inuit noemen zichzelf Inuit, de naam Eskimo vinden ze beledigend.

De correcte benaming voor de oorspronkelijke bewoners van de noordelijke poolcirkel is een linguistisch probleem waarvan Niko Tinbergen geen last had toen hij in 1932 op expeditie trok naar Groenland. Hij hield daar een dagboek bij, dat in 1934 werd uitgegeven als "Eskimoland". Eskimo was een woord waarover toen niemand struikelde.

 

Eskimoland, eerste druk 1934

Tot grote vreugde van Hans Van Dyck is Eskimoland opnieuw uitgegeven. Hans is gedragsbioloog en dat is een wetenschap die door Niko Tinbergen min of meer werd uitgevonden. Tinbergen is Hans' Grote Voorbeeld. Held. Idool. Inspirator. Wetenschappelijke leidsman.

Jongens, zei Hans ons een paar weken geleden, Eskimoland moéten jullie lezen. Waarom Hans, riposteerden we. Omdat het gaat over sneeuwgorzen, franjepoten, mantelmeeuwen, giervalken, burgemeestermeeuwen, tapuiten, raven, poolhazen, muskusossen, zalmen, zeehonden, narwals en ijsberen, zei Hans. Hij is bioloog, hij vindt dat interessant. En, zei Hans, het gaat ook over de Eskimo's. Toen had hij onze aandacht.

We hebben het gelezen. Wat een avonturenboek! Hans mag zaterdag komen.