Et Alors?

3 februari 2017

Toen Paris Match in 1994 het bestaan van Mazarine, de buitenechtelijke dochter van de Franse president François Mitterrand, aan het licht bracht, reageerde die met misschien wel de coolste twee woorden ooit: "Et alors?"

En dan? Ter plekke uit zijn mouw geschud. Hoe geniaal is dat? Enfin, het is te zeggen, we moeten eerlijk zijn: die twee woorden heeft hij niet zelf bedacht. Dat heeft zijn spindoctor Jacques Pilhan voor hem gedaan. Die had Paris Match om een paar weken uitstel gevraagd zodat hij de presidentiële reactie tot in de puntjes kon voorbereiden.

En als je dan weet dat Mitterrand jarenlang agenten van de Franse geheime dienst heeft ingeschakeld om het bestaan van Mazarine angstvallig geheim te houden, ja, dan wordt het natuurlijk al veel minder cool. Pas cool du tout, eigenlijk.

Zoals zijn collaboratieverleden. Of die keer dat hij een aanslag op zichzelf heeft georganiseerd om terug in de belangstelling te komen. Of de kieswet heeft laten aanpassen om er voor te zorgen dat het Front National genoeg stemmen zou halen. Bedoeling was dat de rechterzijde verdeeld zou geraken zodat hij de verkiezingen zou kunnen winnen en dat is hem ook gelukt. Dat was in 1986. Over een paar maanden, in april dreigt Marine Le Pen president te worden.

Dat soort verhalen, waar halen wij die? Uit ‘Ontredderde republiek’. Het nieuwe boek van Mia Doornaert. Over waarom Frankrijk vandaag is wat het is. Maar is wat het is. En niet meer wat het ooit geweest is.

Daar gaan we het zaterdag met haar over hebben. En over het sexappeal van François Hollande. Dat wordt lachen.