"Eten is er een heel verbindende gebeurtenis. De keuken draait rond delen."

23 augustus 2020
© Sophie Mikat - Unsplash
Sami Tamimi groeide op in Oost-Jeruzalem en is Palestijn. Yotam Ottolenghi komt uit het westelijke deel van de stad en is Jood. Samen maakten ze onder meer het boek 'Jeruzalem' vanuit een Joods-Arabische invalshoek. De keuken, het eten, de kruiden, vormen de binding van de twee werelden. Nu komt Sami Tamimi met een eigen boek: 'Falastin', wat Palestina betekent.

"Het is een gevoelsmatige keuken. Een handje van dit en een snuifje van dat." vertelt Linde Merckpoel, die als grote fan Yotam Ottolenghi heeft kunnen interviewen bij de voorstelling van zijn boek 'Simpel' in Gent.

"Ze hebben de culinaire wereld door elkaar geschud. Zij zijn echt verantwoordelijk dat we in de winkel 'za'atar' en 'sumak' kunnen kopen."

Eten is er een heel verbindende gebeurtenis. De keuken draait rond delen. We zetten iets in het midden van de tafel, iedereen neemt daar iets van. Het gaat over meer dan eten. Het gaat over samen tafelen met een hele groep. En het ziet er prachtig uit.
Linde Merckpoel

"Palestina is een mezze van indrukken, geschiedenis en verhaaltjes", zegt Rudy Vranckx. "Palestina is het land waar ik het meest geweest ben, waar ik ook voor een stuk mijn hart en ziel verloren ben."

Maar echt hoopvol op duurzame vrede is Vranckx niet: "Alles de laatste decenia gaat over uit elkaar halen. Het gaat over grond, identiteit, olijfbomen. Israel wil nu een aantal bezette gebieden annexeren. Dan krijg je een soort kaas met gaten. Dat zou de doodsteek betekenen."

Sami Tamimi en Yotam Ottolenghi zijn een voorbeeld dat het ook anders kan. Ze hopen dat de keuken de mensen met elkaar kan verbinden. "Zelfs een kookboek is een beetje politiek ginder. Maar ik denk dat hun boodschap krachtiger is door geen een stelling in te nemen" zegt Rudy Vranckx.

Herbeluister de uitzending

Lees ook