Eten met gedimd licht? Jouw eten smaakt minder intens

22 oktober 2020
Lekker romantisch zo een etentje bij kaarslicht! Maar, nieuw onderzoek toont aan dat je eten dan net een stuk minder intens smaakt. Doctoraatsstudente Kimberley van der Heijden vertelt in 'Nieuwe Feiten' over haar onderzoek.

Voor haar onderzoek liet van der Heijden 138 mensen een nieuw gerecht proeven in een restaurant. Het gerecht in kwestie bevatte paddenstoelen, geitenkaas, grapefruit, appelsien, mayonaise en een sojadressing. Een vreemde combinatie op het eerste zicht, maar het gerecht was zo samengesteld dat alle smaken aanwezig waren: zout, bitter, zoet en zuur. Een deel van de mensen kreeg het gerecht voorgeschoteld onder gedimde lichten. Bij de andere groep brandden de lichten op volle kracht. En dat had een duidelijke impact op de ervaring van de gasten. "De groep die onder gedimde lichten at, gaf achteraf aan dat het gerecht minder intens smaakte," vertelt van der Heijden.

Even lekker

Maar minder intense smaken betekent niet minder lekker, zo bleek. "Wanneer de gasten na hun restaurantbezoek de vragenlijst invulde, bleek wel dat beide groepen het eten even lekker vonden," gaat van der Heijden verder. "Ook herkende iedereen alle ingrediënten. Dus de groep onder de gedimde lichten proefde wel de paddenstoelen, maar de smaak was minder intens." Hoe dat komt, is stof voor een volgend onderzoek. "Waarschijnlijk ben je je onder felle lichten gewoon meer bewust van wat erop je bord ligt en proeft je de ingrediënten intenser," vertelt ze.

Minder zout & suiker

Maar wie denkt dat dit onderzoek alleen nut heeft voor restauranthouders en verkopers van TL-verlichting is mis. "We weten nu dat licht smaken intenser kan maken. En we gebruiken in de keuken vaak zout en suiker om hetzelfde te bereiken. Zout voor hartige gerechten, zoet voor desserts. Door met het licht te spelen, zou je bijvoorbeeld minder zout en suiker in gerechten kunnen gebruiken zonder smaakintensiteit te verliezen," concludeert van der Heijden.

Beluister het gesprek met Kimberley van der Heijden in 'Nieuwe Feiten':

Radio 1 Select