Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Ethisch hacker Inti De Ceukelaire over Google: "Zwakke schakel in het systeem zijn de mensen"

do 11 jul. - 8:11

Dat Google gesprekken opslaat die gemaakt zijn via de slimme Google Home-luidsprekers en via de Google Assistent-app en daar medewerkers naar laat luisteren, roept vragen op. Is het bijvoorbeeld mogelijk dat mensen met slechte bedoelingen die gegevens kunnen bemachtigen? Volgens ethisch hacker Inti De Ceukelaire probeert Google die gegevens zo goed mogelijk te beveiligen, maar het baart hem wel zorgen dat die gegevens door een medewerker gelekt zijn naar een journalist.
Inti De Ceukelaire in de studip

Inti De Ceukelaire is ethisch hacker, dat is iemand die op zoek gaat naar beveiligingsfouten in de informaticasystemen van grote bedrijven, om ze beter te beveiligen tegen hackers die slechte bedoelingen hebben.

"Ik heb ook al interacties gehad met Google", zegt hij. "Ik kan niet verzekeren dat Google nooit gehackt zal worden. Maar het bedrijf doet wel ongelofelijk hard zijn best om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Google reikt zelfs een beloning uit tot 50.000 dollar voor ethische hackers die een manier vinden om aan de spraakgegevens te geraken van andere mensen. Google neemt privacy altijd heel serieus."

De manier waarop er met die data wordt omgegaan, zal toch moeten herzien worden

De Ceukelaire wijst erop dat mensen vaak de zwakste schakel zijn in het systeem, zoals hier ook gebleken is. Het is een medewerker die gegevens gelekt heeft naar de pers. "Het lijkt me een groter probleem dat zoveel mensen toegang hebben tot die data. De manier waarop er met die data wordt omgegaan, zal toch moeten herzien worden."

Dat Google die data opslaat en laat analyseren is voor De Ceukelaire de logica zelve. "Die toestellen moeten op de een of de andere manier onze taal en onze dialecten aanleren", zegt hij. "Ik vind het compleet logisch dat Google die data verwerkt. Als je via Google Home of via Google Assistent iets laat opzoeken, moet Google dat wel ergens gaan intikken en verwerken, want je verwacht een antwoord."

Hoe meer je dat toestel gaat gebruiken, hoe meer je het scenario gaat vermijden dat Google iets opneemt wat je niet wil

Uit het onderzoek van VRT NWS blijkt dat Google niet enkel gesprekken opneemt die bedoeld zijn voor de Assistent-app en de slimme luidsprekers, maar ook toevallige gesprekken. "Normaal gezien schiet het toestel pas aan als je het commando geeft "Ok, Google", maar dat werkt nog niet perfect", zegt De Ceukelaire.

"Het is paradoxaal. We willen niet dat Google per ongeluk gesprekken opneemt, omdat de assistent ons niet goed begrepen heeft. Maar om ervoor te zorgen dat dat niet meer gebeurt, heeft Google meer data nodig. Want elke stem, elk dialect is anders. Hoe meer je dat toestel gaat gebruiken, hoe meer je het scenario gaat vermijden dat Google iets opneemt wat je niet wil."

Volgens De Ceukelaire heeft Google geen slechte bedoelingen met die data. "Op basis van onze stem, gaan ze hun product verbeteren", zegt hij. "Het is niet hun bedoeling die data te verkopen." "Google zou wel transparanter mogen zijn", vindt De Ceukelaire. "Als je het toestel of de app installeert, vraagt Google weldegelijk of je anonieme gegevens wil verzenden. Ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen weet wat dat inhoudt."

Herbeluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet