Etienne Schouppe haalt uit naar ACV-voorzitter Leemans: "Als je woorden van Vlaams Belang gebruikt, volgen de leden"

30 mei 2019
Op deze christelijke feestdag krijgt de voorzitter van de christelijke vakbond, Marc Leemans, zware kritiek. Etienne Schouppe, vroeger nog staatssecretaris van Mobiliteit voor CD&V, vindt dat het taalgebruik van Leemans er mee voor gezorgd heeft dat Vlaams Belang zo goed heeft gescoord bij de verkiezingen zondag.

Rerum Novarum, Hemelvaartsdag, is een hoogdag voor de christelijke beweging. Maar na de verkiezingen zondag hebben de christendemocraten van CD&V weinig te vieren. Zowel op Vlaams als op federaal niveau verloor de partij ruim 5 procent. "Het centrum is leeggezogen", zeggen analisten.

Mensen als meneer Leemans hebben zeer links gezaaid, maar oogsten rechts

Volgens Etienne Schouppe heeft dat zo zijn reden. Schouppe was eind de jaren 80 spoorbaas bij NMBS, en ook een tijdlang CD&V-staatssecretaris voor Mobiliteit. Hij komt ook uit de ACW-vleugel van de partij. "CD&V wilde zich duidelijk situeren in het centrum, met de nadruk op gezondheid, welzijn en op redelijkheid. Maar we moeten vaststellen dat mensen als meneer Leemans (voorzitter van de christelijke vakbond ACV, red.) zeer links gezaaid hebben, maar rechts oogsten. De factuur wordt betaald door het middenveld, dat verzwakt is", klinkt Schouppe hard in De ochtend.

Als de voorzitter in zijn woordgebruik zo dicht bij het Belang staat, waarom zouden de leden hem dan niet volgen?

Het is vooral het taalgebruik van de vakbondsvoorzitter dat kiezers naar de extremen duwt, gelooft Schouppe, die benadrukt dat hij uit eigen naam spreekt: "In de weken voor de verkiezingen heeft de voorzitter een taal gehanteerd die rechtstreeks uit het programma van een welbepaalde partij komt", verwijst hij naar Vlaams Belang. "Dan moet men niet verwonderd zijn dat leden denken: 'als de voorzitter in zijn woordgebruik zo dicht bij het Belang staat, waarom zouden wij hem dan niet volgen?'"

De kritiek van de christelijke vakbond op het regeringsbeleid zou te weinig benadrukken wat CD&V-ministers hebben gedaan. "Men moet durven erkennen dat de koopkracht is verbeterd", zegt Schouppe. "Was het niet genoeg? Waarschijnlijk niet, maar binnen de budgettaire mogelijkheden hebben de vertegenwoordigers van CD&V, en zeker Kris Peeters, gewogen op sociale correcties", klinkt het.

"Het is de verdienste van Hilde Crevits geweest dat er binnen het budget van de Vlaamse regering veel meer geld is kunnen gaan naar Welzijn en Zorg", gelooft de oudgediende. "Zij is daarvoor niet erkend, dat is te betreuren."

Samenwerken

De oplossing ligt volgens Schouppe in het uitdokteren van een nieuwe strategie. "Zowel binnen de CD&V, als binnen de christelijke arbeidersbeweging, moet men nagaan hoe men wil samenwerken", gelooft Schouppe. "Ik heb de periode gekend van de intense samenwerking in de tijd van Jef Houthuys als oud-voorzitter (Houthuys was nationaal secretaris van het ACV in de jaren 70 en 80, red.). Toen versterkten de beweging en de partij elkaar." Nu heeft men de relaties met de partij alleen maar "verzwakt", aldus Schouppe.

Beluister het volledige gesprek: