Etterbeek: van kazernes en wijkcentra

20 augustus 2016
In onze reeks over de 19 Brusselse gemeenten gidst Lieve Franssen ons door Etterbeek. De gemeente werd ooit gekenmerkt door de vele leger- en rijkswachtskazernes.

Koordirigente Lieve Franssen neemt ons mee naar het Felix Happark, een groene oase tussen drukke verkeersassen in Etterbeek. Hier bevindt zich de mooiste bibliotheek van Brussel, in een stemmige stadsvilla. Lieve komt ook vaak naar de boom die in het park is geplant ter nagedachtenis van haar overleden vriend, voormalig schepen Michiel Vandenbussche.

Hier kom ik vaak mijmeren...

In het park is recent ook een gedenksteen onthuld voor de vier Etterbeekse slachtoffers van de terreuraanslagen van 22 maart.

Even verderop ligt de Louis Hapstraat, waar de Louis Paul Boonkring ooit een voorloper maakte van wat Lidewij in Iedereen Beroemd deed voor haar straat in Schaarbeek. Aan de bewoners werd gevraagd om een tekst te schrijven over hun huis. Dat leverde het boek 'Het verhaal van een straat/Histoires d'une rue' op.

We brengen ook een bezoek aan het levendige wijkcentrum Chambéry, waar Fran kind aan huis is. Ze geeft huiswerkbegeleiding. Over de middag is 'de Chambéry' een druk beklant sociaal restaurant.

Dit haalt mensen uit hun eenzaamheid. Levensbelangrijk!

Radio 1 Select