EU raakt gevoelige snaar

23 november 2011

Ons bereikte het tragische nieuws dat de vermaarde Italiaanse snarenfirma Aquila Corde Armoniche stopt met het maken van darmsnaren. "Dat kan er nog wel bij!" kreunde onze medewerker-die-alle-bootlegs-van-La Petite Bande-op-zijn-iPod-heeft.

Wat wil het geval? Aquila Corde Armoniche maakte snaren van runderdarmen die zo onontbeerlijk zijn voor beoefenaars van oude muziek op authentieke instrumenten. Door de slechte kwaliteit van het materiaal en de strenge regelgeving van de EU kan de firma geen goede darmsnaren meer leveren. En slecht materiaal produceren staat niet in hun woordenboek.

Die darmen mogen volgens de Europese wetten voor het importeren van dierlijk materiaal, alleen worden aangeleverd uit Australië en Argentinië. Maar daar zou heden ten dage alleen nog minderwaardig gerief vandaan komen.

Aquila Corde Armoniche heeft de EU jàren verzocht om voor de darmsnarenproductie een uitzondering te maken. Of ten minste de regels te versoepelen. Tevergeefs.


De firma gaat nu alleen nog snaren van nylon en zijde maken. Dat is godsjammerlijk voor beoefenaars en liefhebbers van oude muziek.

Nog twee dingen.

We begrijpen dat de EU strenge regels in acht neemt ivm het verwerken en vervoeren van ingewanden. Als het levensmiddelenhygiëne betreft toch.

En snaren van 'kattendarm' (catgut) worden dus van schapen- of runderdarmen gemaakt.

Radio 1 Select