"We maken geen nieuw album in 2017"

3 februari 2017
Met groot overwicht heeft Bazart zich tot koning van de 10e MIA's gekroond. Met overwinningen in de categorieën groep, pop, Nederlandstalig en doorbraak én hit van het jaar als kers op de taart zetten ze hun succesjaar 2016 om in een volle prijzenkast. Ook Het Zesde Metaal en Niels Destadsbader die voor het eerst in de prijzen vielen, wisten met hun vreugde geen blijf. Onze reporter sprokkelde reacties.

Bazart

De uitreikers van hun awards waren in hun geval niet van de minsten. In de categorie "beste groep" mocht Olga Leyers haar eigen lief - Bazartgitarist Simon - in de bloemetjes zetten. "We hebben elkaar gekust op het podium, maar dat heeft de uitzending niet gehaald", aldus Nuytten. "Gemiste kans. Maar leuk om uitgerekend van haar een prijs te krijgen."

"Vive le roi"

Hoe blij ze zijn? "Op een schaal van 1 tot 10? "11. Of beter euforisch.", aldus Oliver Symons. "We hebben nog grootse plannen vanavond. Als we prins Laurent terugzien, gaan we royaal dansen. Alles kapot, behalve onze beeldjes. (algemene hilariteit)" Na de interviewronde reageert de manager streng maar kordaat. "Alle beeldjes netjes in de zak jongens!" En dan kan het feest écht beginnen.

"Cool dat ik Christoff kon onttronen"

Niels Destadbader

"Ik ben stiekem blij dat ik een trofee op mijn kast mag zetten, want ik had er nooit op durven hopen. Dat het van de mensen thuis komt, maakt me extra blij. Zij zorgen ervoor dat ik muziek kan maken als broodwinning. Hopelijk sta ik hier volgend jaar opnieuw, met of zonder beeldje", besluit de zanger/presentator.

"Mooie bekroning van 12 jaar muziek maken"

Wannes CappelleHet Zesde Metaal

"Zeker de bekroning van ons album. We hebben lang gezocht naar de juiste toon, om maatschappelijke thema's erin te krijgen. Iedereen van de groep en de entourage heeft er zijn hart en ziel in gestoken. Meteen na de opnames voelden we al dat we samen iets hadden gerealiseerd, wat we apart niet hadden gekund." Om die reden wordt voor de MIA nagedacht over een "wisselbekersysteem" tussen de groepsleden.

Beste vrouw en man

Emma Bale

Het dankwoord op het podium liep niet van een leien dakje. Bale wil toch zeker nog haar klasgenoten bedanken. "Want uiteindelijk houden die mijn cursussen bij. Ik had nooit durven dromen dat mijn hobby zo uit de hand zou lopen. Ik hoop dat ik kan blijven doorgroeien en dat mensen mij blijven steunen." De MIA krijgt een mooie plek, op haar nachtkastje.

Stan Van Samang

Net als vorig jaar viel Van Samang opnieuw totaal uit de lucht bij het horen van zij naam. "Ik was er rotsvast van overtuigd dat Tourist Lemc deze prijs zou winnen. Tijdens de show was ik zelf even aan het stressen, omdat niemand van de crew mij kwam halen voor mijn aansluitend optreden. En toen hoorde ik mijn naam, en was ik totaal verrast. Dit heb ik te danken aan een publiek dat enorm apprecieert wat ik doe. Als artiest is er niets fijner dan dat."