Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Europa haalt opgelucht adem na zege van Van der Bellen

ma 5 dec. - 6:05

In Europa wordt opgelucht adem gehaald na de overwinning van de pro-Europese kandidaat Alexander Van der Bellen in de Oostenrijkse presidentsverkiezingen op de eurosceptische Norbert Hofer.
Europa haalt opgelucht adem na zege van Van der Bellen
De Oostenrijkse presidentsverkiezingen werden bij de traditionele politieke partijen in Europa met argusogen gevolgd. Niet omdat de Oostenrijkse president veel macht heeft - hoewel hij het parlement kan ontbinden, is het ambt in de praktijk grotendeels ceremonieel -, wel omdat een zege voor de extreem-rechtse FPO zes maanden na het brexit-referendum in Groot-Brittannië een nieuwe opsteker zou betekenen voor populistische en anti-Europese bewegingen. Er stromen dan ook opgeluchte reacties binnen vanuit verscheidene lidstaten.
 

België

Premier Charles Michel heeft Alexander Van der Bellen gefeliciteerd met zijn overwinning. "België en Oostenrijk onderhouden uitstekende bilaterale betrekkingen. Ik hoop dat we onze samenwerking kunnen voortzetten, met name binnen de Europese Raad, die met veel uitdagingen wordt geconfronteerd, zoals het economische herstel, maar ook de kwesties rond veiligheid en migratie", zo zei Michel in Tunis, waar hij met de Benelux-premiers op gemeenschappelijke missie is.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is de verkiezing van Van der Bellen een goede zaak voor het Europees model. "Ik ben blij met de tweede overwinning van Alexander Van der Bellen. Ze betekent een halt voor de opmars van het extreemrechtse populisme in het land. Het is niet de eerste keer dat we geconfronteerd worden met een zeer sterke aanwezigheid van extreemrechts in Oostenrijk, maar het is een goede zaak voor het Europese project om te zien dat dergelijke extreme ideeën, die ook de Europese zaak in twijfel trekken, niet gevolgd worden door de meerderheid van de Oostenrijkers." Reynders wijst er echter ook op dat het belangrijk is om "aandachtig" te blijven voor de zeer hoge score van extreemrechts in Oostenrijk, en van de "opkomst van het populisme van de extremen, zowel van de linkse als van de rechtse kant" in de aanloop naar de verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland.

De Groenen zijn dan weer gematigd positief over de uitslag. De partij is enerzijds blij dat Van der Bellen, die tot 2008 een belangrijk lid van de Oostenrijkse groenen was en ook de steun van die partij kreeg, president wordt, maar anderzijds is het zo dat Oostenrijk een verdeeld land blijft, zei Kamerfractieleider Kristof Calvo.

Europees parlement

Martin Schulz, de sociaal-democratische voorzitter van het Europees Parlement, zei dat de overwinning van Van der Bellen een zware nederlaag betekende voor het "nationalisme en het anti-Europese, naar het verleden kijkende populisme".

Hij feliciteerde Van der Bellen met zijn overwinning, die hij behaald heeft met een "duidelijk pro-Europese boodschap en campagne".

Guy Verhofstadt, de voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement, noemde het nieuws uit Oostenrijk"wonderlijk" en tweette: "De EU is sterker dan de populisten denken".

Manfred Weber van de Duitse CSU en de voorzitter van de centrumfractie EVP, zei op Twitter dat de Oostenrijkers een duidelijk pro-Europees signaal hadden gegeven. "Het overwinningsfeest van de rechtse populisten is voorlopig afgelast."

Duitsland

In buurland Duitsland reageren de meeste partijen tevreden op de uitslag. De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel van de sociaaldemocratische SPD zei aan de krant Bild dat "er een last van de schouders van heel Europa is gevallen". Hij noemde het resultaat een "duidelijke overwinning van het gezond verstand op het rechtse populisme".

Zijn partijgenoot Ulrich Kelber, de viceminister van Justitie, vroeg zich af of de verkiezing van Donald Trump misschien een keerpunt betekende. "De liberale meerderheid vecht terug."

Een van de leiders van de Duitse Groenen, Simone Peter, noemde het een hoede dag voor Oostenrijk en Europa. "De rechtse volksmenners moeten gestopt worden."

Elders

"Na de Trump-zege en de Brexit hebben de Oostenrijkse kiezers getoond dat rationaliteit, tolerantie en menselijkheid geen vreemde woorden zijn bij verkiezingen in de Europese Unie", zo zei de Luxemburgse sociaaldemocratische minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn.

"Prima resultaat voor FPO"

Geestesgenoten van de nationalistische en eurosceptische FPO merkten dan weer op dat de Oostenrijkse partij een uitstekend resultaat behaalde en een sterke uitgangspositie heeft om in 2018 de parlementsverkiezingen te winnen.

"Felicitaties voor FPO dat dapper heeft gevochten. De volgende parlementsverkiezingen zullen die van hun overwinning zijn", zo tweette Marine Le Pen, de Franse presidentskandidate van het extreemrechtse Front National.

Bron: deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet