"Europa geeft Wilders en co eigenlijk gelijk"

26 januari 2017
Kasper Goethals, buitenlandjournalist voor onder andere Knack en De Morgen, merkt dat de Europese Unie in de kaarten speelt van populisten terwijl het dat net niet wil doen. Hij reageert verontwaardigd in De Minuut bij Hautekiet. "We lossen de problemen in onze democratie op, door anderen buiten te houden"
In 2016 kwamen 180.000 vluchtelingen in bootjes van Libië naar Europa. Onderweg verdronken meer dan 4.000 mensen. Het hoogste aantal ooit. Het is een schande dat mensen verdrinken.
De Europese Unie wil er nu iets aan doen. Niet alleen omdat er mensen verdrinken, maar ook omdat er verkiezingen aankomen. "Als we de route niet snel dicht gooien", zegt Joseph Muscat, de tijdelijke EU-voorzitter, "dan blazen populisten als Marine Le Pen en Geert Wilders het hele Europese project op."
Populisten geven één oorzaak voor al onze problemen: de vluchtelingen die naar hier komen.
Europa antwoordt daar niet op met een eigen visie en geeft Le Pen en co, eigenlijk gelijk: We lossen de problemen in onze democratie op, door anderen buiten te houden.
Europa, het moreel kompas van de wereld, wil mensen dus terugsturen naar Libië, om haar eigen waarden te beschermen.
Misschien, zouden de Europese leiders het Belgisch reisadvies eens moeten lezen. Het staat glashelder op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: 
“Indien u momenteel in Libië bent, zou u moeten beslissen om het land onmiddellijk te verlaten.”