"Europa moet iets zeggen over de Catalaanse kwestie"

6 november 2017
Volgens voormalig Europees commissaris Karel De Gucht kan de Europese Unie niet langer zeggen dat de Catalaanse kwestie een interne Spaanse aangelegenheid is. Hij stelt zich vragen over de zware straffen voor politieke misdrijven in Spanje "die niet in overeenstemming met mijn begrip van mensenrechten zijn".

Het conflict tussen het centrale gezag in Madrid en de separatistische Catalaanse politici diept zich verder uit. "Europa moet daar iets over zeggen", vindt voormalig Europees commissaris Karel De Gucht. "Het is te eenvoudig om te stellen dat dit en interne Spaanse aangelegenheid is", zegt hij in De Ochtend.

"Ook een democratie moet een aantal regels respecteren, zoals proportionele straffen uitspreken. Dat je voor een misdrijf dat zeer politiek is een straf van 30 jaar zou kunnen krijgen, lijkt mij eerlijk gezegd niet democratisch en niet in overeenstemming met mijn begrip van mensenrechten."

De Gucht ziet de ruzie tussen Madrid en Barcelona als een confrontatie tussen twee soorten nationalisme: "Het nationalisme van de natiestaat van Madrid en het nationalisme van een betekenisvolle minderheid van de Catalanen."

"Het is een zeer ingewikkelde kwestie, maar mij lijkt het dat de Europese Commissie - en misschien ook wel de Europese Raad - in alle duidelijkheid moet stellen dat men vragen kan stellen bij de straffen voor dit soort misdrijven en dat het niet voor de hand liggend is dat je verkozen politici in de gevangenis zet." Volgens De Gucht wijst zoiets niet op "een normaal functioneren van de democratie".

Hij vindt niet dat België in deze kwestie haantje de voorste moet spelen en alleen een positie moet innemen. "Maar als minister Jambon vindt dat hij en uitspraak moet doen, kan ik alleen maar zeggen dat ik het met hem eens ben."

Bron: vrtnws.be