“Europa is onsexy en dat is maar goed ook”

23 februari 2022
© VRT
Europa is een soort processie van Echternach. Twee stappen vooruit en een stap achteruit. Het is een soort compromissenfabriek. Maar dat is niet erg, vindt journalist en columnist Caroline De Gruyter. In de podcast ‘Het Mirakel van Schuman’ legt ze uit waarom.

Dromen mag. Maar in Europa kom je er niet ver mee. Want mensen dromen niet hetzelfde. “Dan zou je over de andere helft van Europa heen moeten walsen om jouw droom te realiseren” zegt Caroline De Gruyter die de geschiedenis van Europa al meer dan 20 jaar volgt. “Dat hebben we eerder gezien in de geschiedenis, en dat willen we dus niet.”

Daarom moeten er compromissen gesloten worden. Soms lopen die vlot. Soms verlopen ze ook moeizaam. De ene keer duurt het 6 maanden, de andere keer… 15 jaar.

Natuurlijk zijn er een aantal principes waar geen compromissen over gesloten worden, zoals de mensenrechten. “Maar over tandpasta, autobumpers, milieumaatregelen kan je niet over landen heen walsen” zegt De Gruyter. “Iedereen moet in de Europese afspraken en regels iets van zijn eigen inbreng kunnen herkennen.”

“Europa heeft wel degelijk een verhaal”

Is Europa dan onsexy? Dat bevestigt De Gruyter. Maar het hoeft geen bezwaar te zijn. “Sommige mensen zeggen: ‘Europa heeft geen narrative. Het is allemaal modderig. Geen smoel, geen gezicht.’ Maar Europa heeft wel degelijk een verhaal. Het is gewoon het verhaal waarmee het begon: ‘Make trade, not war’. Werk samen, word afhankelijk, trouw met elkaar. En laten we compromissen blijven sluiten, laten we luisteren naar elkaar, laten we studenten uitwisselen, laten we begrip hebben voor elkaar, want iedereen komt aanvliegen vanuit een ander verhaal. En de enige methode om ervoor te zorgen dat het niet militair klapt, en dat het niet weer een economische ravage wordt, is gewoon om door te modderen."

De enige methode dat het niet militair klapt, en dat het niet weer een economische ravage wordt, is gewoon om door te modderen.

Beluister de podcast 'Het Mirakel van Schuman'

Lijst van artikels

Lees ook