Europa stuurt jongeren op burgerdienst

7 december 2016
Burgerdienst
Het klassieke Erasmus-programma is op dit moment nog niet democratisch genoeg. Daarom lanceert de Europese Commissie vandaag twee nieuwe initiatieven. Aan de ene kant het Europees solidariteitskorps, waarmee jongeren - met of zonder diploma - een vorm van burgerdienst kunnen verrichten in een andere lidstaat. Aan de andere kant een apart Erasmusprogramma voor studenten op leercontract.

Een eerste initiatief is het Europees solidariteitskorps, waarmee jongeren in een andere lidstaat een soort van burgerdienst kunnen vervullen. Dat kan gaan van armoedebestrijding of de heropbouw van dorpen na een aardbeving, tot de hulp van mindervaliden of de begeleiding van vluchtelingen. Er zijn geen diploma- of opleidingsvereisten om je in te schrijven. Alle jongeren tussen 17 en 30 jaar komen in aanmerking.

Deelnemers kunnen rekenen op kost en inwoon, en een kleine financiële bijdrage. Daarnaast krijgen de jongeren ook een certificaat aan het einde van hun uitwisseling. Inschrijven kan vanaf vandaag (tijdens een bijeenkomst onder de Skyshelter op het Schumanplein in Brussel), zodat de eerste jongeren al midden 2017 op pad kunnen worden gestuurd.

Daarnaast stelt Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen vandaag ook een tweede nieuw initiatief voor. Met het gloednieuwe ErasmusPro kunnen vanaf 2017 ook jongeren met een leercontract voor 6 maanden of een jaar naar het buitenland. De jongeren maken nu al gebruik van het klassieke Erasmus-programma, maar vaak gaan ze slechts voor erg korte periode naar het buitenland. Om de drempel te verlagen zullen de jongeren worden begeleid met taalcursussen en extra ondersteuning.

Meer op deredactie.be