Europa uitgelegd aan vluchtelingen

10 december 2016
Nog altijd maken duizenden vluchtelingen de oversteek naar Europa. Maar vweten ze wel waar ze zijn terechtgekomen? Wat weten ze juist over Europa? Het boek 'Europa, An Illustrated Introduction to Europe for Migrants and Refugees' is speciaal voor hen gemaakt.

Co-auteur Lisa De Bode is freelance journalist, samen met een team journalisten deed ze verslag van de vluchtelingencrisis.
Eén fotograaf onder hen, Thomas Dworzak, besloot een boek te maken met informatie voor vluchtelingen die naar hier komen. "Hij kreeg het idee, omdat hij vaak vragen kreeg van vluchtelingen" zegt De Bode, "zoals welk land ze moeten kiezen, waar je goede medische zorg kan krijgen. Weinigen wisten iets over de geschiedenis van Europa, terwijl 71 jaar geleden we hier een gelijkaardige ervaring meemaakten die zij nu meemaken. Ook veel Europeanen lijken hun immigratiegeschiedenis vergeten te zijn. 1 op 4 is migrant of heeft een ouder of voorouder die migrant is."

Mensen ontvluchten de oorlog en nemen vaak de Balkanroute. "Zij lopen doorheen het vroegere Joegoslavië, waar veel sektarisch geweld was, net zoals je dat in Irak ook hebt. Op die manier vertellen we de geschiedenis."

 

Magnum-archief

Het boek bevat heel veel foto's van Magnum-fotografen. "Hun archief gaat tot 1945, op die manier kunnen ze ook visueel aantonen hoeveel oorlogen en migraties er geweest zijn in Europa."

 

Praktische weetjes

Het boek bevat ook praktische informatie over de politieke structuur van een land, de talen die gesproken worden, en waar je een apotheek kan vinden.

Het boek 'Europa, , An Illustrated Introduction to Europe for Migrants and Refugees' is niet te koop maar wel te lezen als e-book.