Europas Kontrolleure unter Kontrolle

16 november 2011

Opvallende titels in opvallende kranten trekken wel vaker de aandacht aan onze redactionele eet- en vergadertafel. In de papieren versie van de Süddeutsche Zeitung stond vandaag deze titel : "Europas Kontrolleure unter Kontrolle".

 

Het artikel gaat over belangenvermening binnen de Europese Autoriteit voor de voedselveiligheid (AEV). Dat moet onafhankelijk beslissen over de veiligheid van nieuwe producten. Maar, blijkbaar werken ze nauw samen met de voedselindustrie.

 

Een voorbeeld : Albert Flynn, werkzaam voor het voedselconcern Kraft, is tegelijk ook voorzitter van het AEV-panel voor dieetproducten, voedsel en allergieën. Die commissie moest ondermeer uitzoeken of de gezondheidsclaim over de dieetvriendelijke ontbijtgranen van nestlé wel correct waren. Voor de duidelijkheid : nestlé is één van de producten die tot de portfolio van Kraft behoren. De commissie besloot uiteindelijk dat alle claims terecht waren.

 

Uiteraard beweren wij hier niet dat Nestlé geen dieetvriendelijke ontbijtgranen heeft. Toch zit er een geurtje van belangenvermenging aan. We willen dan ook eens polsen of dat geurtje al tot in het Europees Parlement is geraakt.

 

 

Lees en beluister ook

 

Radio 1 Select