Europees Hof schiet Arco-regeling af

21 december 2016
De Belgische regering mag de Arco-coöperanten geen vergoeding geven volgens de regeling van de staatswaarborg. Het Europees Hof heeft die regeling afgeschoten omdat dit staatssteun zou zijn. En dat is door Europa verboden. De regering moet nu dus op zoek gaan naar een andere manier om de Arco-coöperanten te vergoeden voor hun verlies na het faillissement van Dexia. Vicepremier Kris Peeters maakt zich sterk dat dat mogelijk moet zijn zonder dat de belastingbetaler hiervoor moet opdraaien..
Een streep door de rekening voor Arco-spaarders die nog rekenen op een vergoeding, én door rekening van de regering-Michel. Het Europees Hof heeft namelijk geoordeeld dat de Belgische regering de gedupeerden niet mag betalen volgens de staatswaarborg, zoals dat doorgaans bij het faillissement van banken het geval is. De 800.000 Arco-coöperanten die bij het faillissement van Dexia hun geld verloren, worden gezien als aandeelhouders en niet als gewone spaarders.
Door de uitspraak van het Europees Hof moet de regering-Michel dus op zoek naar een nieuwe oplossing. In de regeerverklaring hadden de regeringspartijen afgesproken dat ze aan een oplossing zouden werken. Afgelopen vrijdag nog werd een werkgroep, een taskforce zoals dat hip heet, in het leven te roepen om een plan B uit te werken. Men zag de bui van vandaag immers al hangen.

Plan B

Om de gedupeerde Arco-leden te vergoeden denkt de regering aan een plan waarbij ze 40 procent van de inleg vergoed zouden krijgen. Dat zou zo'n 600 miljoen euro kosten. Maar vicepremier Kris Peeter (CD&V) maakt zich sterk dat er een oplossing mogelijk is waarbij de belastingbetaler niet moet opdraaien voor de kosten.
In "De Ochtend" wou Peeters vanochtend niet vooruitlopen op het voorstel dat een werkgroep van de regering concreet op tafel zal leggen. Dat zou in de loop van 2017 moeten gebeuren. Peeters zei op de radio wel dat hij ervan uit gaat dat er een "creatieve oplossing" gevonden kan worden "die niet direct de belastingbetaler viseert". De coöperanten zullen zich over het voorstel moeten uitspreken, zei Peeters nog.
De werkgroep die vorige week in het leven werd geroepen, komt vanmiddag al samen.

Lijst van artikels