Europese Asielcentra in Noord-Afrika? "Eindelijk zijn de geesten gerijpt"

20 juni 2018
N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever is blij met het voorstel van Europees President Donald Tusk om Europese asielcentra op te richten in Noord-Afrika. "Dit is een game changer", zegt De Wever in "De ochtend" op Radio 1. "De geesten zijn eindelijk gerijpt." Oppositiepartij SP.A is niet enthousiast. "Europa heeft al meerdere voorstellen gedaan die nooit werden uitgevoerd", aldus SP.A-partijvoorzitter John Crombez.

Volgende week komen de Europese leiders samen om te praten over migratie. In de aanloop naar de top heeft de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, een opmerkelijk voorstel gedaan: hij wil dat er asielcentra komen buiten Europa, in Noord-Afrika. Daar worden migranten "gesorteerd": echte vluchtelingen die recht hebben op bescherming worden met het vliegtuig naar Europa gebracht. Economische migranten worden vanuit die centra terug gebracht naar hun land van herkomst. Op die manier zouden er geen bootvluchtelingen meer zijn.

"Ik zei dit drie jaar geleden al", zegt Bart De Wever. "Het is jammer dat het zo lang geduurd heeft vooraleer de geesten zijn gerijpt, maar ik ben blij dat de geesten gerijpt zijn."

"Investeer in opvang in eigen regio"

SP.A-partijvoorzitter John Crombez gelooft niet dat het ooit zover zal komen. "Het probleem met Europa is dat we al vaker verklaringen hebben gezien over mogelijk pistes, maar de lidstaten voeren die zaken nooit gezamenlijk uit", zegt Crombez in 'De Ochtend'.

Crombez gelooft niet dat alle lidstaten het voorstel van Tusk zullen aanvaarden. En zelfs als dat het geval zou zijn "is dat niet voldoende", aldus Crombez.

Crombez wil dat Europa meer investeert in opvang in eigen regio. "De meeste vluchtelingen blijven in eigen land of vluchten naar een buurland", aldus Crombez. "Als we ervoor zorgen dat ze daar een menswaardig bestaan hebben, hebben die mensen niet de neiging om naar Europa te vluchten."

Beluister het interview met John Crombez:

Beluister het interview met Bart De Wever:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'