Europese Commissie geeft Belgische begroting een onvoldoende

16 november 2016
De Belgische begroting voor volgend jaar krijgt een onvoldoende van de Europese Commissie. Volgens de Commissie bestaat het risico dat we de Europese doelstellingen niet halen. Daardoor dreigt ons land opnieuw op het Europese strafbankje te belanden.
Het belangrijkste probleem is onze grote overheidsschuld. Die kan volgend jaar oplopen tot zowat 107 procent van het bruto binnenlands product. En ons land heeft te weinig inspanningen gedaan om de financiën gezonder te maken, klinkt het.

Het tekort voor dit jaar zal drie procent bedragen. Dat is de Europese alarmdrempel. Voor volgend jaar gaat de Commissie uit van een structurele verbetering van het tekort van amper 0,7 procent. Europa vreest dat België "significant zal afwijken" van het vooropgestelde objectief.

Strafbank

Ons land dreigt nu opnieuw op het Europese strafbankje te belanden. Dat betekent dat België onder verscherpt toezicht van de Commissie kan komen te staan. Een beslissing daarover valt wellicht pas in het voorjaar.

België zit zo in hetzelfde schuitje als Italië, Spanje, Portugal, Cyprus, Litouwen, Slovenië en Finland.

Hoe dan ook betekent dit werk aan de winkel voor minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).