Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Europese Commissie: "Voorlopig geen afschaffing van zomer- en wintertijd"

vr 25 jun. - 5:32

Er komt de "komende jaren" geen afschaffing van de winter- en zomertijd. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op een vraag van Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD). De EU deed in 2018 het voorstel om het verschil tussen het zomer- en winteruur af te schaffen, en normaal gezien was het de bedoeling om in 2021 voor een laatste keer "te schakelen". Maar niet dus.
Zomer- en wintertijd

Om een definitief einde te maken aan de jarenlange discussie over de winter- en zomertijd deed de Europese Commissie in 2018 een voorstel om het verschil af te schaffen en het hele jaar door dezelfde tijd te hanteren. Het Europees Parlement schaarde zich achter het idee, en uit peilingen bleek ook dat de meeste Europese burgers liever van dat "klokverzetten" afwillen.

Er waren andere prioteiten zoals het bestrijden van de coronacrisis

Geen prioriteit

Maar is het dan het winteruur, of het zomeruur, dat moet verdwijnen? Het plan was om eerst de zomertijd af te schaffen, maar de meningen waren verdeeld en uiteindelijk werd beslist om elke lidstaat zelf te laten kiezen welke "klok" ze wilde afschaffen. Maar ook daar was kritiek op, want in theorie zou een ritje door de Benelux al snel kunnen uitmonden in een kakofonie in uurwisselingen. In elk geval was het de bedoeling om dit jaar voor het laatste te schakelen, maar de beslissing is uitgesteld.

"Blijkbaar is er geen enkele lidstaat die de voorkeur voor winter- of zomertijd officieel heeft doorgegeven", zegt Vautmans in 'De Ochtend'. Nochtans zijn er in de lidstaten wel bevragingen geweest. "Natuurlijk, de lidstaten en de EU hadden andere prioriteiten zoals de coronacrisis, de vaccinatiecampagnes en het economisch herstel", redeneeert Vautmans.

"Ook voor mij is dit niet prioriteit nummer 1 (...) Maar laat ons er komaf mee maken, en bij voorkeur moet het 1 tijdszone worden voor alle lidstaten", gaat Vautmans verder. Volgens haar is dat belangrijk voor de economie. "We zitten met een interne markt. Tijd is belangrijk voor de luchtvaart en het transport (...) Als buurlanden telkens opnieuw een andere tijdszone hebben, hoe ga je dan handel drijven? Dat is helemaal absurd."

Volgens Vautmans is het geen makkelijke kwestie, want "tijd beïnvloedt veel", en de lidstaten mogen ook zelf autonoom kiezen. Als landen verschillende "uren" willen, zal er volgens haar over gepraat moeten worden. "Het leeft enorm, iedereen heeft er ook wel een mening over. Ik zeg duidelijk, laten we dit aanpakken. Maar het zal nog een tijd duren voor de tijd verandert."

Beluister het gesprek met Hilde Vautmans in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet