Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Europese Commissie voorspelt dat Belgische economie in tweede helft 2022 weer even groot als voor corona zal zijn

do 11 feb. - 9:15

De Belgische economie zou in de tweede helft van 2022 opnieuw even groot kunnen zijn als ze voor de komst van het coronavirus was. Dat voorspelt de Europese Commissie in haar nieuwe prognoses. Voor dit jaar rekent de Commissie op een economische groei van 3,9 procent in België.
Economie

De coronacrisis zorgde vorig jaar voor een ongeziene economische terugval in heel Europa. De Europese Commissie verwacht, in lijn met de Nationale Bank, dat de Belgische economie in 2020 een klap van 6,2 procent moest incasseren, tegenover een gemiddelde krimp van 6,8 procent in de eurozone. Maar er is "licht aan het einde van de tunnel", zegt eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni.

"Naarmate grotere aantal mensen de komende maanden worden gevaccineerd, zullen versoepelingen in de lente en de zomer voor een heropleving zorgen", voorspelt Gentiloni.

Sneller

Sneller dan eerder verwacht zou het Europese bruto binnenlands product (de waarde van alle goederen en diensten die in een jaar geproduceerd worden) in de loop van 2022 opnieuw het niveau kunnen bereiken dat het voor de coronacrisis had.

Voor België voorspelt de Commissie een heropleving van 3,9 procent dit jaar, (3,8 procent in de hele eurozone) en 3,1 procent (3,8 procent in de eurozone) in 2022.

Het Federaal Planbureau is iets optimistischer en verwacht dat de Belgische economie een groei van 4,1 procent zal kennen.

Maatregelen

Bij de prognoses gaat de Europese Commissie ervan uit dat de lockdownmaatregelen nog even van kracht zullen blijven, wat uiteraard zwaar blijft wegen op de consumptie van allerhande diensten. Omdat de steunmaatregelen nog steeds van kracht zijn, verwacht de Commissie dat de jobverliezen en falingen in sectoren als de horeca beperkt zullen blijven, tenminste op korte termijn.

Met een bredere uitrol van de vaccinaties vanaf het tweede kwartaal zou er stapsgewijs versoepeld kunnen worden en zouden de consumenten een deel van hun opgespaarde geld spenderen en de economie een zetje geven. Met het aantrekken van de wereldwijde handel zou ook de import en export snel herstellen.

Kanttekeningen

Belangrijk: de voorspellingen zijn wel onder voorbehoud. Alles hangt af van de epidemiologische evolutie, de impact van nieuwe coronamutaties en het verloop van de vaccinatiecampagnes, zo waarschuwt de Commissie. Anderzijds houden de prognoses nog geen rekening met de uitrol van het grote Europese relancefonds.

Ook de inflatie zou opnieuw toenemen, na een forse knik in 2020. In België zou de inflatie stijgen van 0,4 procent vorig jaar tot 1,8 procent in 2021 (1,4 procent in de eurozone). Dat niveau zou volgend jaar stabiel blijven (1,3 procent in de eurozone).

Voorspellingen over de evolutie van het begrotingstekort, de staatsschuld en de werkloosheid maakt de Commissie in haar winterprognoses niet.

Beluister het gesprek met Selien De Schryder, Professor Monetaire Economie (UGent), in 'De Wereld Vandaag': 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet