Europese primitieve mens leefde 500.000 jaar zónder warm eten?

15 maart 2011

Het wereldbeeld van onze medewerker culinaire aangelegenheden wankelt nog geen beetje. Het betreft iemand die geen gelegenheid ongebaat laat om te beweren dat het enige verschil tussen aap en mens 'koken' is. En dat de mens pas grote hersenen ontwikkelde nadat en ómdat hij het vuur leerde beheersen, en begon te koken.

Hij heeft dat uit het boek Catching Fire: How Cooking Made Us Human van de beroemde primatoloog Richard Wrangham.

Wat wil nu het geval? Prof. dr. Wil Roebroeks van de Universiteit van Leiden beweert samen met een confrater van de Universiteit van Colorado dat de prehistorische mens in Europa pas zo'n drie- à vierhonderdduizend jaar geleden vuur begon te gebruiken. Ze publiceerden hun bevindingen in in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academies of Sciences .

Beide onderzoekers hebben een database gemaakt met informatie over 141 mogelijke vuurplaatsen in Europa van 1,2 miljoen tot 35.000 jaar geleden. Blijkt dat de eerste vondsten die wijzen op deskundigheid inzake het maken en beheersen van vuur niet ouder dan drie- tot vierhonderdduizend jaar zijn.

Dat is verbazend, omdat de mens ongeveer een miljoen jaar geleden naar Europa trok. Onze voorouders zouden dus meer dan 500.000 jaar in een relatief koud klimaat zonder vuur en zonder warm eten hebben overleefd.

'Hoe kan je nu uit enkele prehistorie stukjes houtskool vaardigheid en deskundigheid afleiden?' wil vooral onze medewerker culinaire aangelegenheden weten.