Europol ziet snelle toename in misdrijven verbonden aan coronavirus

27 maart 2020
De Europese politiedienst Europol noteert een snelle toename van misdrijven die verband houden met de pandemie van het coronavirus. Criminelen en georganiseerde bendes hebben hun werkwijzen snel aangepast en profiteren nu van de crisis, waarschuwt de Europese politieorganisatie.

Volgens Europol hebben onderzoekers een toenemend aantal gevallen van cybercrime, fraude, diefstal en vervalsingen vastgesteld. De verkoop van vervalste beschermingsmiddelen en geneesmiddelen is met een veelvoud gestegen sinds de crisis is uitgebroken. Vervalsers profiteren zo van het gebrek aan mondmaskers en ontsmettende gels. In maart zijn zo nog 34.000 vervalste chirurgische maskers in beslag genomen bij een wereldwijde politieactie, aldus Europol. Ook worden antivirale medicijnen, het antimalariamiddel chloroquine en vitaminepreparaten vervalst.

Zulke criminele activiteiten tijdens een gezondheidscrisis zijn erg bedreigend en kunnen echte risico's opleveren voor mensenlevens

"Dit is onaanvaardbaar", reageert Catherine De Bolle, de Belgische topvrouw van Europolin 'De Ochtend'. "Zulke criminele activiteiten tijdens een volksgezondheidscrisis zijn erg bedreigend en kunnen echte risico's opleveren voor mensenlevens." Europol waarschuwt ook voor cybercriminelen. Veel mensen werken nu thuis en maken met een minder goed beschermde computer verbinding met de netwerken van firma's of organisaties.

De Europese politieorganisatie verwacht daarnaast een snelle toename in fraudegevallen. "Fraudeurs hebben heel snel gekende frauduleuze systemen aangepast om te kapitaliseren op de angst en vrees van slachtoffers tijdens de crisis", klinkt het. Zo had een bedrijf 6,6 miljoen euro overgemaakt aan een ander bedrijf in Singapore voor de aankoop van alcoholgels en mondmaskers, maar zijn de goederen nooit aangekomen.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Radio 1 Select