Eurosonic-festival: Slowaakse avant-garde, rock uit Cambridge en andere muzikale tips

15 januari 2019
Deze week gaat in Groningen het Eurosonic-festival door, een showcasefestival waar veelbelovende Europese muziekacts komen tonen wat ze waard zijn. In het publiek vind je er programmatoren van festivals, managers, platenbazen en natuurlijk muziekjournalisten. Koen Poolman, hoofdredacteur van Nederlands muziekmagazine OOR!, gaat al 20 jaar naar het festival en heeft dit jaar opnieuw door de bijna 400 muziekacts geluisterd.

Er zijn waanzinnig veel bands uit evenveel landen, maar elk jaar wordt de focus wel gelegd op enkele zogenaamde focuslanden. Dat zijn dit jaar Slowakije en Tsjechië. Van de Tsjechen was Koen Poolman niet onder de indruk, maar des te meer van de Slowaken. Isama Zing, bijvoorbeeld, schurende electronica met botsende beats.

Natuurlijk is op het festival de voorbije jaren meer en meer aandacht gekomen voor de urban, trap en hiphopscene. Bij de Belgische acts zijn dat bijvoorbeeld Dutch Norris, Stikstof, Blu Samu, Blackwave en Esinam. Maar ook bij de Britten natuurlijk, al is hun eigen variatie op de rap daar nog altijd het populairst, de grime. Octavian bijvoorbeeld, komt naar Eurosonic, kansmaker op de befaamde BBC Sound of 2019-prijs. Net als Flohio, trouwens, een vrouwelijke grimerapster, met een aparte stijl.

Zwijgen de gitaren dan op dat festival de toekomstmuziek? Neen. België stuurt een aantal vertegenwoordigers, met Sons, Brides of Lucifer, Whispering Sons en Portland. Maar Koen Poolman verkiest toch het Britse Sports Team.

Radio 1 Select