The Evangelicals

27 januari 2018
Politicologen, waarnemers, commentatoren en journalisten in de Verenigde Staten namen ze nooit helemaal ernstig, maar hun invloed op de Amerikaanse politiek is enorm: de evangelische christenen.

President Trump omringt zich met evangelische christenen. Niet alleen vicepresident Mike Pence, maar ook bij ons minder bekende kabinetsleden zijn overtuigde Evangelicals. Betsy DeVos ziet haar regeringswerk als de voorbereiding van het Rijk Gods, Rick Perry meent dat bidden helpt om sociale problemen op te lossen, Ben Carson gelooft dat Darwin geïnspireerd werd door Satan, Jeff Sessions wantrouwt wie niet gelooft in God. En dan zijn er nog de vijfentwintig leden van de "Evangelical Executive Advisory Board" die Donald Trump adviseert.

Beetje vreemd, want Donald Trump zelf houdt er een weinig christelijke levenswandel op na. We zeggen dat met enige schroom, mogelijk zien we wel de splinter in het presidentiële oog en niet de balk in het onze, dat zou kunnen. Maar toch, "grab them by the pussy" klinkt niet echt als een bijbelcitaat. Toch heeft ruim 80% van de Amerikaanse Evangelicals op Donald Trump gestemd. Zonder die christlijke steun hadden we nu een andere Amerikaanse president.

Frances FitzGerald heeft zeer lang gewerkt aan een boek waarin ze beschrijft hoe de Verenigde Staten het meest religieuze land van de westerse wereld is kunnen worden. In The Evangelicals beschrijft ze de geschiedenis van de conservatieve vorm van protestantisme die zo typisch is voor de VS en er de politiek en de publieke opinie heeft vorm gegeven. Het zijn een kleine duizend bladzijden. Frank Albers heeft die gelezen en zit zaterdag aan een Interne Keukentafel.