Even goede vrienden?

1 februari 2019
Over vriendschap vandaag. Wat betekent vriendschap vandaag de dag? Hoe belangrijk is sociaal contact in tijden waarin onze huwelijken meer stranden dan standhouden en ons ouderlijk huis vaak kilometers weg ligt? Maar niet iedereen vindt het evident een vriendenkring te behouden, of te vernieuwen.

Otto-Jan Ham heeft het over vriendschap in zijn theatertournee “Even goede vrienden”. Een van zijn bevindingen is dat het na je dertigste moeilijker wordt om nieuwe vrienden te maken.

De Nederlandse sociologe Beate Volker doet al jarenlang onderzoek naar vriendschap. Een gesprek over de lichtjes andere vriendschap tussen mannen en tussen vrouwen, over het belang van vriendschap voor je welzijn, en ook: tips om nieuwe vrienden te maken.

Je hoort wel eens dat vriendschap in de politiek makkelijker is over de partijgrenzen heen dan binnen je eigen partij. Klopt dat? Reporter Herwig Verhovert trok naar de Wetstraat en hoorde er politici uit, over de partijgrenzen heen.

Jarenlang waren ze rivalen en was hun relatie getroubleerd: Eddy Merckx en Freddy Maertens. Maar in 2004 gebeurde er iets waardoor de banden aangehaald werden en er zowaar een vriendschap groeide. Ze gingen het er niet meer over hebben, maar Maertens vertrouwt zijn verhaal toch nog een keer toe aan reporter Ward Bogaert.

Max Vryens geeft een overzicht van enkele uitzonderlijke vriendschappen uit de geschiedenis. Zoals die tussen de boksers Joe Louis en Max Schmeling, de ene een Afro-Amerikaan, de andere een Ariër die door Hitler werd uitgeroepen tot kampioen van de Duitse natie.

Vriendschappen over grote cultuurverschillen heen. Het is niet altijd evident maar het levert heel bijzondere verhalen op. Een wel heel bijzondere vriendschap heeft de Nederlandse journalist Koert Lindijer met een Keniaan uit de Samburu-gemeenschap.
 

Radio 1 Select