Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Ex-K3 Josje Huisman roept op tot verzet tegen coronamaatregelen

wo 5 aug. - 8:50

Ex-K3 Josje Huisman vraagt haar volgers op Instagram om zich te verzetten tegen de coronamaatregelen. "Shit happens en dat lijkt moeilijk te liggen voor dit soort mensen. Ze zoeken liever naar een dramatische waarheid", zegt filosoof Johan Braeckman.
©Belga

“Iedereen mag posten wat hij wil, er is vrijheid van meningsuiting en iedereen mag debatteren. Maar ik stel mij daar ook vragen bij”, begint Johan Braeckman. “Er moeten kritische kanttekeningen bij gemaakt worden. Iemand die bekend is, en vaak een rolmodel, heeft volgers die dan gaan denken: ‘ze heeft wel een punt en ik doe gewoon mijn ding’. En dan wordt het problematisch.”

“Gevaarlijk om je niet aan de maatregelen te houden”

Huisman deelde een artikel met tal van controversiële beweringen. Zo zou het virus met geen enkele van de maatregelen verdwijnen. “We hebben ondertussen genoeg informatie die op wetenschappelijk onderzoek steunt en dat soort beweringen tegenspreekt. Het is gewoon gevaarlijk om je niet aan de maatregelen te houden, mits die maatregelen gedragen worden door degelijke kennis en wetenschap”, benadrukt Braeckman.

Volgens Braeckman ligt het probleem in het feit dat corona iets vrij dramatisch is voor zeer veel mensen. “Het beperkt onze vrijheid, het heeft schadelijke economische gevolgen, het is iets wereldwijd, … En de wetenschap en de politiek lijken er ook nog niet voldoende grip op te krijgen. Dus het is niet abnormaal dat mensen zich afvragen waarop die maatregelen steunen. Je begrijpt dat ergens wel, dat ze hun eigen ding willen doen.”

Complexe wetenschap

“Daarom denk ik dat mensen zo goed mogelijk geïnformeerd moeten worden over waar de wetenschappelijke kennis vandaan komt. Dat wordt niet zomaar beweerd. Mensen zouden beter moeten doorgronden wat het eigenlijk betekent als je tracht iets wetenschappelijk te vatten, waar de betrouwbaarheid van de informatie zijn legitimiteit haalt.”

Moeten wetenschappers, politici én de media dan beter informeren over die zaken? “Het is complex”, zegt Braeckman. “Virologie en vaccinatiewetenschap is niet zo simpel. Als je daar een artikel over leest in de vakbladen, snap je daar niet veel van. En op zich zouden de mensen dat toch moeten kunnen beseffen. Dus voor je verkondigt dat je de maatregelen niet wil volgen, tracht te beseffen hoe ingewikkeld het is.”

Dramatische waarheid

“Bovendien moeten we ook begrijpen dat wetenschap niet tot dogmatische zekerheid leidt. Wetenschappers spreken elkaar tegen en dat is zeer normaal. Dat is net hoe steeds betere kennis zich kan ontwikkelen. Al lijkt dat voor mensen die hier niet mee vertrouwd zijn alsof wetenschappers ‘ook maar gewoon iets zeggen’.”

Zijn we meer vatbaar voor complottheorieën en dergelijke in deze tijden? “We zijn daar vatbaar voor telkens zich iets vrij dramatisch voordoet dat wereldwijde effecten heeft. Mensen denken dan snel dat daar veel meer achter zit. Ze denken dat iets met dramatische gevolgen een dramatische oorzaak moet hebben. Maar vaak hebben zo’n dingen een heel simpele, willekeurige oorzaak. Shit happens, en dat lijkt moeilijk te liggen voor sommige mensen”, besluit Braeckman.

Herbeluister het gesprek in De Wereld Vandaag:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet