Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Ex-koppel Lacote en Van Acker gaat voluit voor vrijspraak in moordproces

za 6 mrt. - 8:28

Tien jaar nadat ze tot levenslang veroordeeld werden, hopen Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker dat het assisenhof in Brugge hen vrijspreekt voor de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell in 1996. Volgens hun advocaten weegt het dossier tegen hen erg licht.
© Belga

Toen ze kort voor negen uur de binnenplaats van het Brugse gerechtsgebouw overstaken, waren de advocaten van de twee beschuldigden duidelijk: hun cliënten hebben niks te maken met de moord in 1996, en moeten hier vrijgesproken worden. Nochtans zijn ze allebei in 2011 wel al schuldig bevonden en tot levenslang veroordeeld. "Maar dat was een heel ander proces", zegt advocaat Filip De Reuse. Hij verdedigt Jean-Claude Lacote. "Het was een proces bij verstek, wat betekent dat onze cliënt zich niet verdedigd heeft. Daarom ook kon hij een nieuw proces vragen. En deze keer zal hij zich wel verdedigen. Er zijn nu ook 52 getuigen opgeroepen, tegenover 19 in 2011."

Volgens de advocaten zijn er nauwelijks bewijzen tegen hun cliënten. "Ons verweer zal heel kort zijn, want er zit heel weinig in het dossier. Hilde Van Acker was niet in Knokke, waar Marcus Mitchell verbleef. Ze was niet in De Haan, waar zijn lichaam gevonden is", vertelt haar advocaat Kris Vincke. Nochtans is er een robotfoto gemaakt van haar, op basis van getuigen die haar gezien zouden hebben. "Die robotfoto is het belachelijkste dat ik ooit gezien heb in heel mijn carrière. Van een bruine persoon heeft men een witte gemaakt, en van een witte een bruine. De verbeelding van de politie in dit dossier kent werkelijk geen limieten. Dit is een heel pover dossier."

Dit is het belachelijkste dat ik ooit gezien heb. Dit is een heel pover dossier.

— Kris Vincke, advocaat Hilde Van Acker

Ook de advocaat van Lacote zit op die lijn: "We zullen tijdens het proces uiteenzetten dat er volgens ons heel wat haken en ogen zijn aan dit dossier. Mijn cliënt heeft nooit ontkend dat hij in Knokke geweest is, maar de andere elementen zullen we een voor een weerleggen. Ik denk dat dat een dossier is dat vandaag de dag niet meer op die manier gevoerd zou kunnen worden."

Blijft wel het feit dat het koppel 23 jaar lang op de vlucht was voor politie en justitie. "U noemt dat "op de vlucht zijn", maar vergeet niet dat ze zonder voorwaarden waren vrijgelaten door de kamer van inbeschuldigingstelling", reageert advocaat De Reuse. "Meneer Lacote was dus vrij om te gaan en te staan waar hij wilde. En ik kan me inbeelden dat hij in de toenmalige sfeer ervoor gekozen heeft om niet in België te blijven. Dat was zijn goed recht. Die man was helemaal niet op de vlucht." Ook Van Ackers advocaat zegt dat zijn cliënte haar redenen had om naar het buitenland te gaan: "Die zullen we nog uiteenzetten. Ik zie wel dat men een karaktermoord aan het plegen is. Men noemt hen "het duivelskoppel", om aandacht te creëren. Maar de jury moet alleen oordelen over de vraag of ze die moord gepleegd hebben."

Meneer Lacote mocht België verlaten. Hij was helemaal niet op de vlucht.

— Filip De Reuse, advocaat Jean-Claude Lacote

Opvallend: in de assisenzaal zitten nu ook twee advocaten die de weduwe en de drie zonen van het slachtoffer vertegenwoordigen. Bij het eerste assisenproces, in 2011, waren zij er niet bij. De advocaten van de twee beschuldigden vroegen daarom om hen niet toe te laten als burgerlijke partijen in de zaak. "Ze hebben op geen enkel moment de voorbije 24 jaar een stap gezet om partij te worden in dit dossier", pleitte Kris Vincke. Maar na een kort beraad liet het assisenhof toch toe dat de familieleden zich burgerlijke partij stelden, en dus eventueel een schadevergoeding kunnen krijgen. De vrouw en haar zonen zijn voorlopig wel niet zelf aanwezig op het proces, mogelijk komen ze later wel nog naar Brugge.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'.

Philip Heymans gaf meer uitleg in 'De Wereld Vandaag. Luister hier. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet