Ex-Special Forces over verdwenen militair: "Hij slaapt wellicht amper, dat maakt het gevaarlijker voor iedereen"

20 mei 2021
Na 3 dagen zoeken is de zwaarbewapende Jürgen Conings nog altijd spoorloos. 250 politiemensen en 150 militairen zijn volop bezig met het Nationaal Park Hoge Kempen uit te kammen. Maar hoe komt het dat 400 manschappen 1 militair niet kunnen opsporen? En hoe lang kan dat nog duren?

De zwaarbewapende militair Jürgen Conings is tot op heden nog altijd spoorloos. De politie en het leger zijn met man en macht op zoek naar Conings, maar hij is nog niet gevonden. Hoe lang kan dat nog duren? "Dat hangt natuurlijk van zijn voorbereiding af", klinkt het bij ex-Special Forces Steven Gelders.

Survivaltechnieken

En ook VRT NWS-defensiespecialist Jan Balliauw zegt dat. "Afhankelijk van zijn voorbereiding zijn er verschillende scenario's. Conings is misschien geen lid geweest van de Special Forces, maar hij is wel opgeleid tot sluipschutter. Die worden ook getraind om zo onzichtbaar mogelijk te opereren", klinkt het. "In een van zijn brieven zegt hij ook letterlijk dat hij zijn ervaring gaat gebruiken, dus hij heeft zich wellicht goed voorbereid." Een deel van die voorbereiding is genoeg eten en drank voorzien, schuilplekken uitzoeken op voorhand en een slaapzak of isolatiedeken bijhebben, klinkt het. Daarnaast verplaatsen ze zich vooral 's nachts, vertelt Gelders.

"In principe kan hij het dan nog lang volhouden", aldus Balliauw. "Een isolatiedeken helpt niet alleen tegen de kou, maar ook tegen hittecamera's." Daarbij werken die camera's niet goed in dichtbegroeid gebied of als je onder de grond ligt. Zo kan hij onder de radar blijven. Zeker omdat hij alleen is in een uitgestrekt gebied van 12.000 hectare. Dan is het veel makkelijker om je te verstoppen en is het zoeken naar een naald in een hooiberg." Anderzijds is zo lang verborgen blijven psychologisch heel zwaar, zegt Gelders. "Hij slaapt waarschijnlijk amper de laatste dagen, hoogstens een uurtje per nacht. Langer hou je dat niet vol want dan begin je te piekeren. Na een tijd begin je sowieso te hallucineren als je te lang wakker blijft, dat maakt het gevaarlijker voor iedereen."

Machtsontplooiing

Langs de kant van de politiemacht wordt de dreiging heel ernstig genomen. Militairen en politiemensen zijn met man en macht op zoek naar Conings en zijn er dan ook op gebrand om hem terug te vinden. "De machtsontplooiing is ongezien", volgens Balliauw. "Als je ziet hoeveel man er wordt ingezet om 1 persoon terug te vinden."

En dat ze hem koste wat het kost willen vinden, zegt ook Wenke Roggen van het parket. "Wanneer iemand mogelijk intenties heeft om gewelddadige acties te plegen, getraind is en in het bezit is van vuurwapens, is het alle hens aan dek en wordt er gezocht tot we hem vinden."

Maar wat als ze hem niet vinden in het Nationaal Park Hoge Kempen? "Als het hele gebied is uitgekamd, zal de conclusie zijn dat hij ergens anders is, en zullen ze daar verder zoeken", klinkt het bij Balliauw. "De bedoeling is om door te gaan tot hij gevonden is."

Maar ook de mentale gevolgen voor de manschappen die naar hem op zoek zijn, mogen niet onderschat worden, aldus Gelders. "Zij weten dat ze iemand tegenover hen hebben die in het voordeel is, want hij is getraind en niemand weet waar hij is. Terwijl zij zich open en bloot moeten verplaatsen. Dat is heel zwaar en niet te onderschatten."

Het lijkt er dus op dat zowel Conings als de politiemensen en militairen dit nog lang kunnen volhouden, maar "ze kunnen dat natuurlijk niet eindeloos trekken", volgens Balliauw. "Maar anderzijds kan hij dat ook niet."

Of Conings nu vroeg of laat gevonden wordt, de buurtbewoners zijn hoe dan ook erg ongerust.

Beluister het gesprek met Steven Gelders in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'