Ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans is nieuwe burgemeester van Grimbergen: "Staat volledig los van nationale politiek"

3 juni 2022
Radio 2
In Grimbergen heeft ex-Vlaams-Belanger Bart Laeremans de eed afgelegd als nieuwe burgemeester. Zijn partij Vernieuwing en N-VA schuiven Open VLD van ex-burgemeester Chris Selleslagh opzij en gaan voortaan in zee met CD&V. Laeremans was jarenlang een kopstuk van Vlaams Blok en later Vlaams Belang. Door die voorgeschiedenis ziet de oppositie hem als "de eerste burgemeester van extreemrechts signatuur".

Grimbergen wordt voortaan geleid door een nieuwe coalitie van Vernieuwing, N-VA en CD&V. Voor de christendemocraten worden Kirsten Hoefs, Trui Olbrechts en Jelle De Wilde de drie nieuwe schepenen. Het fel gecontesteerde Jumbo-project (het vorige gemeentebestuur wilde een warenhuis met ondergrondse parking neerplanten in het centrum van Grimbergen, red.) bleek het struikelblok te veel voor de vorige ploeg. "Dit is geen heugelijke dag. Ons vertrouwen in Open VLD was zo zwaar geschonden dat we niet meer samen door konden gaan. Dat is voor iedereen pijnlijk en is voor veel mensen een emotionele rollercoaster geweest. Ook voor ons," aldus Bart Laeremans.

Laeremans is al jaren hét stemmenkanon in Grimbergen. Zo haalde hij tijdens verschillende gemeenteraadsverkiezingen opvallend meer stemmen dan de uiteindelijke burgemeesters. Als gevolg van een nieuw decreet uit 2021 wordt voortaan de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen van de grootste partij uit de nieuwe coalitie automatisch burgemeester.

In Grimbergen is dat afgetekend Laeremans. Toch verliep zijn aanstelling niet zonder slag of stoot. Verschillende oppositiepartijen verzamelden gisteren voor het gemeentehuis om hun ongenoegen te uiten. "In werkelijkheid is Laeremans een gecamoufleerde Vlaams Belanger. Vernieuwing heeft nooit van die partij afstand genomen. Hij is de eerste extreemrechtse burgemeester van het land", klinkt het.

Vlak na de verkiezingen belandde Vernieuwing al eens in een politieke storm toen bleek dat gemeenteraadslid Luk Raekelboom nog steeds een partijkaart van Vlaams Belang had. Hij werd uiteindelijk onder druk gezet door de nationale partijtop van Open VLD en verliet Vernieuwing zodat de nieuwe coalitie alsnog kon doorgaan.

Laeremans benadrukte gisteravond opnieuw dat hij al sinds 2015 definitief gebroken heeft met Vlaams Belang en geen enkele band meer heeft met een nationale, politieke partij. "Ik ben een democraat die opkomt voor het Vlaams karakter van onze gemeente, maar wil dat op een humane manier doen, zonder intenties van racisme of discriminatie", aldus Laeremans.

Ondergrondse parking begraven

Ook CD&V krijgt kritiek omdat de partij nu met Vernieuwing in zee gaat. De partij voerde de afgelopen jaren namelijk fel oppositie tegen hun nieuwe coalitiepartners. Vooral het Jumbo-project was ook voor hen een doorn in het oog. Dat project wordt nu definitief begraven.

"We hebben onze hand daar overspeeld", geeft Laeremans toe. Het schrappen van het project was één van de inhoudelijke voorwaarden van CD&V om mee in de coalitie te stappen. "We hebben ook gevraagd dat Bart Laeremans Vlaams Belang zou afwijzen. We hebben een goed gevoel bij deze samenwerking. We willen ons accent leggen op thema's als gezondheid en integratie", aldus voorzitter Bart Van Humbeeck (CD&V).

Voormalig burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD) is zwaar teleurgesteld over de gang van zaken. "De democratie is weg. Als je een contract hebt voor zes jaar dan moet je je daaraan houden", vindt hij. "Ik was geen burgemeester, maar een burgervader. Iedereen kon met zijn problemen bij mij terecht. Ik werkte vaak 10 uur per dag op het gemeentehuis. Daar waren de anderen misschien jaloers op en dan moet je uit hun weg gaan." Selleslagh wil nu even een rustpauze inlassen, ook omwille van gezondheidsproblemen. Hij blijft wel actief als gemeenteraadslid.

Bron: vrtnws.be en De ochtend