Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Executiedatum van VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali is verstreken, grote onduidelijkheid over zijn lot

zo 22 mei - 0:52

Er is grote onduidelijkheid over het lot van VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali. Ten laatste gisteren zou hij worden geëxecuteerd in Iran voor spionage, maar het land communiceert daar niet over. Dat zei ook zijn collega en vriend Gerlant van Berlaer.
Er is grote onduidelijkheid over het lot van VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali.

De Zweeds-Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali is arts en professor in Stockholm (Zweden) en hij was ook gastprofessor bij de Vrije Universiteit Brussel. Hij zit al 6 jaar in de gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran. Hij is veroordeeld wegens spionage voor Israël. Iran heeft daar nooit bewijzen voor getoond. Volgens Teheran zou hij de dood van twee kerngeleerden op zijn geweten hebben.

Radiostilte 

Volgens het Iraanse persbureau zou hij ten laatste gisteren worden geëxecuteerd. Dat daarover niets bekend raakt, is normaal, reageert zijn collega en vriend Gerlant Van Berlaer. "We hebben geen nieuws en dat verwachten we ook niet. Is hij geëxecuteerd? Was er een uitstel? Iran gaat daar niet over communiceren. Niet met de wereld, niet met zijn familie en zelfs niet met Djalali zelf."

"Zijn familie toont een enorme kracht"

De familie van Djalali leeft dus in grote onzekerheid over zijn lot. "Wij kunnen ons dat niet voorstellen", zegt Van Berlaer. "Ze vertonen een enorme kracht en ze strijden. Zijn vrouw en kinderen zijn daar elke minuut mee bezig. Dat palmt hen helemaal in. Zolang ze bezig blijven, houden ze het ook uit."

Djalali zit vast in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Zo zat hij volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International vorig jaar 20 weken in een isoleercel, waar het licht constant bleef branden. Foltering en marteling zouden dagelijkse kost zijn in de gevangenis. Er is ook al twee jaar lang geen rechtstreeks contact meer mogelijk. "Zelfs zijn familie mag hem niet meer bellen", legt Van Berlaer uit. "Alles wat we weten is via zijn advocaat of via familieleden van gevangenen die daar ook vastzitten."

Is er nog hoop? "We moeten die hebben. Zolang er een vermoeden van leven is, is er hoop en zolang er hoop is, is er leven."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet