Exit Brexit

30 januari 2021
“Wanneer je gaat kamperen neem je beter iemand mee in je tent die van binnen naar buiten pist, in plaats van omgekeerd.” Onthou dat als u ooit nog eens twijfelt of u Boris Johnson in uw regering zou opnemen.

Het is een politieke wijsheid die een paar terugkomt in ‘De jaren van chaos’ het nieuwe boek ban Ivan Ollevier over wat voorafging aan de Brexit. 

Ivan heeft hard moeten werken voor zijn boek. Als er een ding is waar Britse politici een hekel aan hebben dan is het wel journalisten te woord staan. Persvoorlichters doen van alles behalve de pers voorlichten en waar je ook staat in Londen, binnen de vijf minuten staat er iemand naast je om te zeggen dat je daar niet mag filmen. Journalist rijmt niet voor niks op masochist.

Maar aan onze keukentafel wordt hij met open armen ontvangen. Als hij maar komt vertellen over die drie brieven die Boris Johnson halverwege de onderhandelingen naar Europa stuurde. Een om uitstel te vragen, een om te zeggen dat niet hij, maar het Britse parlement dat vraagt en een om te zeggen dat hij daar zelf tegen is. Het boek heet niet voor niks 'De jaren van chaos'.

Beluister het volledige gesprek :