Exitangst: de angst om het normale leven te hernemen na de lockdown

15 juni 2020
© Caleb George (via Unsplash.com)
We mogen weer reizen, op restaurant en met 10 vrienden barbecueën. Maar niet iedereen onthaalt die versoepelingen op handgeklap. Voor sommige mensen is de terugkeer naar het ‘normale’ leven bijzonder spannend. Klinisch psychologe Barbara Depreeuw geeft tips om ermee om te gaan.

“Sommige mensen ervaren nu meer spanning dan tijdens de lockdown zelf” zegt Barbara Depreeuw, klinisch psychologe in het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel en ook docente aan de UGent. “Tijdens de lockdown waren we allemaal thuis. Dat is misschien niet leuk, maar wel duidelijk: als je de regels volgt, hou je de situatie min of meer onder controle, en dan moet je ook niet bang zijn. Nu de exitstrategie in gang is gezet, worden de regels wat soepeler en losser, maar ook wat vager. Mensen die wat angstiger zijn qua inborst hebben duidelijke regels nodig om zich veilig te voelen, om meer grip te krijgen.”

“De buitenwereld komt nu binnen, en over die buitenwereld hebben we minder controle” zegt Depreeuw. “Je kan er wel voor zorgen dat jij de regels volgt, maar je komt in contact met andere mensen waarop je gaat moeten vertrouwen.”

Je kan er wel voor zorgen dat jij de regels volgt, maar je komt in contact met andere mensen waarop je gaat moeten vertrouwen.

Dat kan ook voor spanningen zorgen. Want wat als je vrienden toch met 12 personen willen afspreken in plaats van met 10? Of met 15 personen zelfs? “Praat erover” raadt Depreeuw aan. “Het kan helpen om uit te leggen wat jouw motieven zijn. Het kan ook helpen om te luisteren naar de motieven van anderen, en eerlijk aan te geven wat jij nodig hebt om je goed te voelen.”

Dat alledaagse dingen, zoals afspreken met mensen, ons een ongemakkelijk gevoel kunnen bezorgen is ook helemaal oké, geeft Depreeuw aan. “Het is ook relatief lang geleden dat we dat op een ontspannen manier gedaan hebben. Het is prima om een beetje angst te voelen, of een beetje spanning, want ik wil het niet dramatiseren.”

“Neem je eigen tempo”

Wanneer je functioneren door je angsten belemmerd wordt, kan het natuurlijk zinvol zijn om met een psycholoog contact op te nemen. Voor de anderen is het gewoon even wennen. Zoals de eerste keer dat je tijdens de lockdown naar de supermarkt ging ook een beetje spannend was. Maar als je het meerdere keren gedaan hebt, kan die spanning dalen, en kan je in het nieuwe normaal je weg vinden, zegt Depreeuw. Dat dat op verschillende snelheden gebeurt, is normaal. “Neem je eigen tempo. Kijk wat je nodig hebt om jou op een comfortabele manier door die exit heen te loodsen.”

Beluister het gesprek met Barbara Depreeuw via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook: