Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Experimenteel coronamedicijn waarmee president Trump werd behandeld is goedgekeurd in VS

zo 22 nov. - 10:08

In de Verenigde Staten krijgt een experimenteel coronamedicijn van de firma Regeneron een tijdelijke noodvergunning. Het is het medicijn waarmee ook de Amerikaanse president Trump werd behandeld tijdens zijn corona-besmetting in oktober. Het medicijn mag worden toegediend aan bepaalde patiënten die nog niet in het ziekenhuis liggen. "Het gaat om een toediening van kunstmatige antilichamen", duidt wetenschapsjournalist Koen Wauters.
Donald Trump

De antilichamenbehandeling van het Amerikaanse biotechbedrijf Regeneron kreeg zaterdag van de geneesmiddelenwaakhond een noodgoedkeuring. Het mag dus in de Verenigde Staten in bepaalde gevallen worden gebruikt.

"Het gaat om een combinatie van twee medicijnen met kunstmatige antilichamen die via een infuus worden toegediend. Normaal maakt onze afweer zelf antilichamen aan tegen een virus. Dit middel bestaat uit nagemaakte antilichamen heel specifiek tegen het virus. Zo kunnen ze onze eigen afweer bijstaan", zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters.

De goedkeuring is dus een tijdelijke noodvergunning. "Normaal keurt de FDA geneesmiddelen goed na lang onderzoek. Maar soms is een goedkeuring op basis van beperkt onderzoek mogelijk, als het dringend is om levens te redden. Maar dat is altijd tijdeljik en altijd in afwachting van bijkomend onderzoek", legt Wauters uit.

Niet voor iedereen

Het medicijn kan enkel worden gebruikt voor een hele specifieke groep. "De goedkeuring geldt enkel voor mensen die besmet zijn, nog niet in het ziekenhuis liggen, maar wel een groot risico om te worden opgenomen. Bijvoorbeeld door hun leeftijd of omdat ze zwaarlijvig zijn", zegt Koen Wauters. Het mag dus niet worden gebruikt voor patiënten die in het ziekenhuis liggen of zuurstof nodig hebben. "De Amerikaanse president Trump kwam volledig in aanmerking en kreeg het daarom."

De behandeling leidt tot erg goede resultaten. Het kan ziekenhuisopnames van patiënten vermijden en zo de druk op het zorgsysteem verlichten, zegt de Amerikaanse Food and Drug Administration.

"Uit het onderzoek blijkt dat in die specifiek vermelde groep mensen zonder het medicijn 9% kans maken om in het ziekenhuis te liggen, maar met het medicijn maar 3%."

Voor alle duidelijkheid, de behandeling is dus enkel goedgekeurd voor de VS. "In Europa is het medicijn nog niet goedgekeurd, maar het wordt wel al gebruikt in onderzoeken in ziekenhuizen", aldus Koen Wauters.

Belofte van Trump

Dat alle Amerikanen toegang zouden krijgen tot de behandeling die president Trump kreeg, had de president begin vorige maand zelf nog beloofd in een videoboodschap. Trump was opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19, maar mocht drie dagen later weer naar huis, na de behandeling met het medicijn. De Amerikaanse president vermeldde dat er nog honderdduizenden dosissen waren van het medicijn. Hij benadrukte ook dat zijn landgenoten het gratis zouden kunnen krijgen. Of dat laatste werkelijkheid wordt, is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet