Experten pleiten met zicht op Overlegcomité voor meer voorzichtigheid: "Niet te veel in één keer versoepelen"

11 mei 2021
© Ine Gillis (Belga)
Vlak voor het begin van het Overlegcomité, dat op dit moment samenzit over de coronaversoepelingen, hebben verschillende experten opgeroepen tot voorzichtigheid. "Laat niet te veel ineens los, spreek heel voorwaardelijk en maak niet te veel plannen op lange termijn", luidde de oproep van professor Infectieziekten Steven Callens in 'De Ochtend'. Ook viroloog Steven Van Gucht herhaalde bij Studio Brussel zijn bezorgdheden.

Het rijk van de vrijheid, grote festivals in augustus, voetbalmatchen met publiek, massa-evenementen,... De voorbije dagen hoorden we het ene hoopvol bericht na het andere. Maar niet iedereen was even blij met de vrolijke aankondigingen die menig politicus de wereld instuurde.

Te veel focus op vaccinaties

Steven Callens zegt dat er in het versoepelingsdiscours te veel gefocust wordt op de vaccinaties. "We stellen de vaccinaties gelijk aan volledige immuniteit, maar dat is niet helemaal zo. De vaccins werken niet bij iedereen voor de volle 100 procent, dat mogen we niet vergeten."

De professor infectieziekten benadrukte ook nog eens dat de vaccins pas echt werken na de tweede spuit. "Met die eerste spuit moeten we niet veel rekening houden, dus het zal nog zeker tot eind augustus duren vooraleer iedereen voldoende beschermd is."

Ook viroloog Steven Van Gucht zei vanmorgen op Studio Brussel dat de vaccinatiecampagne pas tegen begin september afgerond zal zijn en dat het dan pas een goed moment is om grote versoepelingen door te voeren.

Zomer als overgangsperiode

De experten pleiten er dus voor om niet alleen met de vaccinaties rekening te houden, maar ook te kijken naar de varianten en naar de epidemiologische situatie, bijvoorbeeld naar het aantal besmettingen en naar de ziekenhuisopnames. "Anders draaien we ons een rad voor de ogen en zal het des te pijnlijker zijn om later maatregelen terug te moeten schroeven", aldus Callens.

Callens waarschuwt er ook voor om voorzichtig te zijn met aankondigingen voor in de verre toekomst, zoals bijvoorbeeld Pukkelpop in augustus. "We moeten echt veel meer in de voorwaardelijke tijd spreken. We zijn nu drie maanden vooruit aan het projecteren, dat is te lang."

We zijn nu drie maanden vooruit aan het projecteren, dat is te lang.
Steven Callens

Ook Steven Van Gucht is bezorgd over grote, internationale evenementen in de zomer. "Dat is echt wel een ruilmarkt voor varianten en dat moeten we ten allen tijde vermijden. Er is inderdaad veel perspectief, maar we pleiten ervoor om deze zomer alles kleinschalig te houden. Later op het jaar zal meer mogelijk zijn, maar de zomer blijft een overgangsperiode. Ik hoop dat politici daar rekening mee houden, dat is de beste garantie om niet te moeten terugkomen op beslissingen."

Beluister het gesprek met Steven Callens in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: