Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij lezen

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Expo "Wat had je die dag aan?" toont outfits van verkrachtingsslachtoffers

zo 7 jan. - 0:37

Morgen opent in Molenbeek een opvallende tentoonstelling over het thema verkrachting. In een ruimte worden de verschillende outfits getoond die slachtoffers van een verkrachting op dat moment droegen. Iemands outfit kan door een verkrachter nooit als verzachtende omstandigheid of uitlokking worden gezien, aldus de organisatie.
"Het zijn allemaal héél normale stukken die iedereen zou dragen", zegt Liesbeth Kennes (CAW).

Een pyjama, een sportbroek of een jurk: dat zijn enkele kledingstukken die te zien zijn in het gemeenschapscentrum van Molenbeek."Wat meteen opvalt als je hier rondloopt: het zijn allemaal héél normale stukken die iedereen zou dragen. Geen extreme latexpakjes", zegt Liesbeth Kennes, vormings- en begeleidingsmedewerker seksueel overschrijdend gedrag bij CAW Oost-Brabant, hierover in De Ochtend.

"Er hangt zelfs een kindershirt met een tekening van "My little pony" op in de tentoonstelling. Ook dit is een harde realiteit. De meeste slachtoffers van verkrachting weten nog exact wat ze op dat moment droegen."

"Is het mijn eigen schuld?"

Deze expo wil met concrete voorbeelden een hardnekkig cliché de wereld uit helpen: dat verkrachting onder bepaalde omstandigheden te rechtvaardigen valt. Als een slachtoffer bijvoorbeeld uitdagend gekleed ging op het moment van de feiten, dan wordt dat door sommige daders ingeroepen als een verzachtende omstandigheid.

De naam van de expo is een rechtstreekse verwijzing naar de vraag die slachtoffers van verkrachting vaak krijgen van hun omgeving. Een vraag die berust op het idee dat een slachtoffer deels mede verantwoordelijk is voor die seksuele agressie, door de kledij die hij/zij op dat moment droeg.  

"Die zogenoemde "victim blaming" gebeurt trouwens in twee richtingen: daders zullen bijvoorbeeld tegen hun slachtoffer zeggen "wat droeg jij ook op dat moment?" of "hoe gedroeg je je, zo dronken?". En een slachtoffer gaat de verklaring van het seksueel geweld vaak bij zichzelf zoeken, bijvoorbeeld bij zijn outfit, maar ook bij zijn uitgaansgedrag. Dat is een natuurlijke reflex", aldus Kennes.

Deze tentoonstelling wil sensibiliseren voor seksueel geweld, op een heel visuele manier, en de praktijk van verkrachting zichtbaar onder de aandacht brengen. Deze expo van de dienst Preventie van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, samen met de Universiteit van Kansas (VS) en loopt van 8 tot 20 januari in het gemeenschapscentrum Maritiem.

Herbeluister het fragment hier vanaf 2.33 uur.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet