Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Extra financiële hulp voor slachtoffers in "cold cases"

zo 17 jun. - 8:32

De slachtoffers van zogenoemde cold cases zullen binnenkort recht hebben op extra financiële hulp. De ministerraad heeft daarover een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens goedgekeurd. Cold cases zijn gerechtelijke onderzoeken die vaak jarenlang duren, maar waarin de daders niet gekend zijn, zoals bijvoorbeeld het onderzoek naar de Bende Van Nijvel.
De Bende van Nijvel

Financiële hulp aan slachtoffers

De slachtoffers in "cold cases" zullen zich voortaan kunnen wenden tot de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers om tussen te komen in hun bijkomende kosten. Want in dergelijke dossiers zien ze zich vaak genoodzaakt om na al die jaren stappen te blijven ondernemen in het kader van het onderzoek. En dat betekent veelal bijkomende kosten, bijvoorbeeld omdat ze daarvoor een advocaat moeten inschakelen.

Vandaag kunnen de slachtoffers zich al tot de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers richten van zodra een beslissing tot seponering of van buitenvervolgingstelling is genomen, of een jaar na de indiening van een klacht of van een burgerlijke partijstelling en voor zover de daders onbekend blijven. Het wetsontwerp van Justitieminister Koen Geens (CD&V) laat dit nu ook toe wanneer het strafdossier niet kan worden afgesloten.

"De kosten kunnen zeer hoog oplopen wanneer men een dossier zoals dat van de Bende Van Nijvel wil laten bekijken door een externe onderzoeksgroep", zegt advocaat Filip Van Hende in "De Ochtend". Is het wetsontwerp dan op maat van de Bende Van Nijvel gemaakt? "Ik heb het gevoel van wel", meent Van Hende. 

Maximum 125 000 euro

De Commissie kan maximaal 125.000 euro toekennen als uitzonderlijke hulp per opzettelijke gewelddaad. Voorwaarde is dat er meer dan tien jaar verstreken is sinds de feiten. Er geldt een overgangsperiode van drie jaar om slachtoffers van cold cases, waarin de Commissie meer dan tien jaar geleden een beslissing geveld heeft, toe te laten hun uitzonderlijke schade voor te leggen aan de Commissie. "In de praktijk betekent het dat slachtoffers eerst tien jaar en daarna nog eens twee jaar moeten wachten op de uitkering", legt Van Hende uit.

"Het is een goed idee om slachtoffers sneller een vergoeding te geven. Dat is in het buitenland trouwens vaak al het geval. Zo kan je in Frankrijk hulp vragen zodra de feiten gekend zijn. Je hoeft daar dus niet te wachten op de afloop van het gerechtelijk onderzoek", aldus Van Hende. 

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet