Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Extra test voor mensen die besmet zijn met Britse variant: waarom en hoe werkt het?

ma 11 jan. - 8:24

Mensen die mogelijk besmet zijn met een variant van het coronavirus, zullen zich na 7 dagen quarantaine nog eens opnieuw moeten laten testen. Een proefproject daarvoor is dit weekend van start gegaan. De overheid bekijkt intussen of ze een coronatest kan verplichten voor iedereen die terugkeert uit het buitenland. Karine Moykens gaf meer uitleg in 'De Ochtend'.
© Dirk Waem (Belga)

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kondigde het gisteren aan: er komt een speciaal testsysteem voor mensen die mogelijk besmet zijn met een afwijkende variant van het coronavirus. In 'De Ochtend' gaf Karine Moykens daar meer uitleg over. Zij is hoofd van het interfederaal comité voor testing en tracing. Volgens haar zijn er op dit ogenblik al zes mensen in ons land ontdekt die besmet waren met de Britse variant van het virus.

"Wanneer mensen positief testen, gaan ze uiteraard in isolatie. Dat geldt voor elke mogelijke variant van het coronavirus. Maar nu zijn we een proefproject gestart, waarmee we specifiek op zoek gaan naar die mensen die heel hoge viruswaarden hebben, én een specifieke afwijking (de S-gen-dropout). Dat kan wijzen op de Britse, erg besmettelijke variant van het virus. Die mensen zullen opnieuw gecontacteerd worden door een arts-gezondheidsinspecteur, om hen te zeggen dat ze zich heel goed aan de quarantaine moeten houden, en dat ze zich na zeven dagen opnieuw moeten laten testen. Normaal zou dat niet nodig zijn, als ze na die zeven dagen geen symptomen hebben. Door hen nu toch te testen, willen we kijken of het een goed idee is om hen uit quarantaine te laten komen, ook als ze geen symptomen hebben. We zien dan of hun viruswaarden wel echt gezakt zijn. Zo behandelen we hen op dezelfde manier als mensen met een hoogrisico-contact of mensen die wel symptomen hebben."

(lees verder onder de foto)

Karine Moykens

Karine Moykens

Het gaat dus om een proefproject in Antwerpen, nog niet om een systeem dat in het hele land toegepast wordt: "Die afwijking die we zoeken, kan ook alleen worden vastgesteld met een bepaald type test, die vooral door de 8 universitaire labo's van het federale platform wordt gebruikt." Maar het betekent wel dat mensen uit andere delen van het land voorlopig geen extra test krijgen: "Ze zullen wel in isolatie moeten gaan, zoals iedereen, als ze positief testen. Maar als ze geen symptomen hebben, hoeven ze zich niet na zeven dagen te laten testen."

Zou het niet beter zijn om dat systeem meteen in heel het land toe te passen, in plaats van eerst een proefproject op te starten? "Dat willen we nu bekijken", zegt Moykens. "We willen nagaan of het een werkwijze is die ons kan helpen. Alle laboratoria doen bijkomend onderzoek om afwijkende varianten te vinden, op basis van de eerste test. Maar het belangrijkste is en blijft dat mensen zich laten testen, want anders vinden we per definitie niks. En hoedanook zullen mensen die positief testen, gecontacteerd worden door het callcenter en in isolatie moeten gaan."

Uit cijfers van de overheid blijkt nochtans dat 33 procent van de mensen die terugkeren uit het buitenland, zich niet laat testen. Dat moet beter, vindt Moykens: "We hameren er hard op, hoe belangrijk het is om je te laten testen. Het is ook een heel gemakkelijk systeem, je hoeft weinig inspanningen te leveren. Maar we moeten misschien meer doen: er wordt volop naar gekeken hoe we op basis van de huidige wetgeving mensen kunnen verplichten om zich te laten testen."

Beluister het gesprek met Karine Moykens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet