Extreem rechts in de versukkeling?

25 oktober 2011

Het gaat niet goed met de partijen die Europa Europees willen houden. Lees: met het rechts-populisme. Zie de jongste peiling van de VRT en De Standaard. Het onverwachte verlies van de SVP in Zwitserland. De terugval van de Danish People Party vorige maand.

Marine Le Pen zou volgens eerdere peilingen de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen moeten winnen, thans bengelt ze kansloos onderaan. Met amper 1% van de stemmen verliepen de jongste deelstaatverkiezingen in Duitsland weinig bemoedigend voor de rechtspopulistische partij Die Freiheit. Ondanks de steun van Geert Wilders in Berlijn.

En afgelopen zondag boette de ultra-nationalistische partij Ataka van Volen Siderov serieus in bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Bulgarije.

Merkwaardig toch, nu het avondland zulke barre economisch tijden doormaakt. Geldt het adagium 'Hoe slechter het gaat, des te beter voor het populisme' niet langer? Moeten de rangen en grenzen niet meer gesloten worden? Waar is het zondebokdenken heenen?

Lees en beluister ook