Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: De Tour Vandaag

De Tour Vandaag

Facebook en Google willen traditionele nieuwsmedia in Australië niet betalen: wetsvoorstel lokt dreigende taal uit

di 1 sep. - 4:42

In Australië dreigt Facebook ermee het onmogelijk te maken om via de socialmediawebsite nieuwsberichten te delen die van de traditionele media komen, zoals kranten, radio en televisie. Het bedrijf reageert daarmee op een Australisch wetsvoorstel dat Facebook wil laten betalen voor die berichten en filmpjes. Ook Google wordt door het wetsvoorstel geviseerd.
© Kon Karampelas (Unsplash.com)

Het wordt voor kranten, radio en televisie steeds moeilijker om te overleven. De inkomsten uit reclame dalen, omdat adverteerders ook reclame maken via het internet. Om de traditionele nieuwsmedia te beschermen wil de Australische overheid internetgiganten als Facebook en Google laten betalen voor de content van traditionele nieuwsmedia die via hun platformen wordt gedeeld.

Google en Facebook spelen het hard, zodat ze lage prijzen kunnen onderhandelen als het er toch doorkomt.

"Google en Facebook reageren heel negatief op dat voorstel", zegt Olivier Braet, specialist mediabeleid verbonden aan de VUB. "Ze zetten al hun kanonnen in stelling om een soort negatieve pr-campagne te lanceren bij de bredere internetbevolking tegen dat wetsvoorstel. Ze spelen het hard, zodat ze lage prijzen kunnen onderhandelen als het er toch doorkomt."

Volgens Braet gaat het dreigement van Facebook om dan maar alle nieuwsartikels te schrappen niet op. "Volgens mijn lezing van het wetsvoorstel kunnen ze deze truuk niet toepassen. Zoals de wet in Australië is geschreven, lijkt het mij dat Facebook en Google nieuwsmedia niet mogen verwijderen van hun platformen. Wat ze wel mogen doen zijn individuele foto's of artikels verwijderen die ze aanstootgevend vinden. Maar alle nieuwsmedia weren, mag niet. Dat zou in de ogen van de Australische overheid concurrentievervalsing zijn. Want Facebook en Google hebben een dominante marktpositie."

Verliezende partij

Hoewel de traditionele media zich gesteund voelen door het wetsvoorstel, vreest Braet dat zij uiteindelijk de verliezende partij gaan zijn. "Facebook en Google halen steeds meer inkomsten uit niet-professioneel gemaakte artikels en foto's. Op Instagram vind je bijvoorbeeld vooral foto's gemaakt door gewone mensen. Beide bedrijven hebben de professionele nieuwsmedia steeds minder nodig."

Daar staat tegenover dat nieuwsmedia wel veel lezers en kijkers kunnen lokken via Facebook en Google. Ze zijn er dus niet bij gebaat om daar geweerd te worden. "Er zal dus een compromis moeten gevonden worden", denkt Braet.

Stel dat de Verenigde Staten en Europa zouden meedoen met Australië, dan staan Facebook en Google voor een voldongen feit.

De wet zou in Australië tegen december een feit kunnen zijn. "Dit kan een precedent zijn voor andere landen", zegt Braet. "Australië is een zeer kleine markt voor Facebook en Google. Australië alleen staat niet zo sterk. Stel dat de Verenigde Staten en Europa zouden meedoen met Australië, dan staan Facebook en Google voor een voldongen feit."

Beluister het gesprek met Olivier Braet in 'De Tour Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Tour Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet