Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Facebook plant 2 onderzeese kabels tussen Noord-Amerika en Zuidoost-Azië: "70 procent sneller internet"

ma 29 mrt. - 5:33

Facebook gaat twee onderzeese kabels aanleggen tussen Noord-Amerika en Zuidoost-Azië. Dat meldt de sociaalnetwerkgigant. Hierdoor moet het internetverkeer tussen de beide continenten aanzienlijk versnellen. "De jongste generatie kabels kan 40 terabit per seconde aan, dat komt neer op 5 miljoen Netflixfilms tegelijk."
Een kaart die Facebook zelf heeft verspreid.

Echo en Bifrost: zo zullen de twee onderzeese kabels heten die Facebook op de bodem van de Stille Oceaan wil aanleggen om de westkust van Noord-Amerika en Indonesië en Singapore in Zuidoost-Azië met elkaar te verbinden, zo meldt de sociaalnetwerkgigant in een mededeling. Het doel? De internetcapaciteit tussen de beide continenten aanzienlijk groter maken.

"Niet alleen zullen Echo en Bifrost de eerste trans-Pacifische kabels zijn via een nieuwe, diverse route via de Javazee, de algemene trans-Pacifische capaciteit zal met 70 procent toenemen", schrijft Facebook. "Deze kabels weerspiegelen ons engagement om transparant te zijn en ons innovatief partnerschapsmodel waarbij we met verschillende toonaangevende Indonesische en wereldwijde partners samenwerken."

Een van die partners is Alfabet, het moederbedrijf boven internetgigant Google. Echo moet klaar zijn tegen 2023, Bifrost tegen 2024. Facebook geeft wel aan dat de betrokken overheden eerst nog hun toestemming moeten geven. Tegelijk belooft het bedrijf dat het bovenop de twee kabels een netwerk van 3.000 kilometer glasvezelkabels wil uitrollen tussen twintig steden op Bali, Java, Kalimantan en Sulawesi.

Haaien en walvissen

"Internetverkeer verloopt dezer dagen inderdaad hoofdzakelijk draadloos, maar in de praktijk zijn het enkel de eerste meters die draadloos zijn", licht professor Steven Latré van de Universiteit Antwerpen toe in "De wereld vandaag". "Daarna gaat het voort via een draad. 99 procent van het internetverkeer tussen Europa en Noord-Amerika verloopt zo via onderzeese kabels."

"Wereldwijd bestaan momenteel 400 tot 500 zulke kabels. Het zijn grote schepen die ze via een gigantische haspel uitrollen en op de bodem van de oceanen leggen. Af en toe zetten haaien er hun tanden in en ook walvissen zijn er al in verstrikt geraakt, soms met grote internetstoringen tot gevolg. De laatste jaren komt dit wel minder vaak voor omdat de technologie verbetert."

Volgens Latré heeft Facebook twee grote redenen om Echo en Bifrost aan te leggen. "Het bedrijf wil nieuwe markten aanboren. Vandaag heeft lang niet iedereen een internetaansluiting in Indonesië. Tegelijk wil Facebook operator spelen. Het zal een verdienmodel uitbouwen om data door die kabels te mogen sturen."

Het is overigens niet de eerste keer dat Facebook op een onderzeese kabel tussen Noord-Amerika en Azië broedt. Eerder wou de sociaalnetwerkgigant een gelijkaardige kabel aanleggen tussen Los Angeles en Hongkong, maar dat plan belandde in de vuilnisbak omdat de Amerikaanse overheid spionage vanwege China vreesde.

Hoeveel Echo en Bifrost zullen kosten, is niet duidelijk. "Het zal zeker in de honderden miljoenen dollars lopen", zegt Latré. "Zulke kabels zijn duurder dan bijvoorbeeld satellieten, maar je kan veel meer data door zo'n kabel sturen dan via een satelliet. De jongste generatie kabels kan 40 terabit per seconde aan. Dat komt neer op zo'n 5 miljoen Netflixfilms tegelijk. Voor de regio's in Zuidoost-Azië zouden Echo en Bifrost dus aanzienlijk beter internet moeten betekenen."

Beluister hier het gesprek met Steven Latré via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en  De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet