Facebook zoekt 10.000 ingenieurs in EU voor ontwikkeling "metaverse": sciencefiction of hét platform van de toekomst?

18 oktober 2021
Foto: Hammer & Tusk (Unsplash)
Socialenetwerksite Facebook zoekt in de komende vijf jaar 10.000 gespecialiseerde ingenieurs in de Europese Unie, om de virtuele wereld "metaverse" te creëren. "Deze investering is een teken van vertrouwen in de sterke Europese techindustrie", aldus Nick Clegg, topmanager bij Facebook. Maar wat is die "metaverse" eigenlijk en is het effectief hét platform van de toekomst?

Facebook wil in de komende vijf jaar 10.000 banen voor hoogopgeleide profielen creëren in de Europese Unie om een virtuele wereld, een 'metaverse', te creëren. Dat is een wereld waarin de fysieke realiteit en de cyberwereld met elkaar versmelten. Dirk Van Welden, expert virtual en augmented reality, geeft uitleg in De Ochtend: "Het is zoals een gsm: niemand wou het eerst, maar het heeft zoveel voordelen dat iedereen uiteindelijk minstens de basis aangaat."

Beluister het gesprek met Dirk Van Welden via Radio 1 Select.

De metaverse: waar de echte en virtuele wereld versmelten

De "metaverse" is een digitaal universum waarin de echte en de virtuele wereld samenvloeien. Het is een online wereld waarin mensen kunnen werken, communiceren en ontspannen in een virtuele omgeving, in dit geval met behulp van virtual reality-headsets (digitale brillen die je onderdompelen in een virtuele wereld, zie foto bovenaan). Het begrip werd in 1992 voor de eerste keer gebruikt door de Amerikaanse schrijver Neal Stephenson, in zijn sciencefictionroman "Snow crash". Vandaag is de "metaverse" helemaal geen sciencefiction meer en dankzij moderne toepassingen zoals augmented reality en virtual reality is het zelfs dichterbij dan ooit.

Heel wat techbedrijven experimenteren reeds met de "metaverse", vooral in de gamingwereld worden virtuele toepassingen uitgebreid getest. Zeker voor jongeren is die samensmelting tussen de echte en virtuele wereld helemaal geen futuristische visie meer. Virtual reality is alom tegenwoordig in games als Fortnite, Minecraft of Roblox. 

Net omdat virtual reality steeds meer ingeburgerd geraakt, wil Facebook nu vol inzetten op de ontwikkeling van de "metaverse". Naast de gamingwereld wil het bedrijf het gebruik van virtual reality ook uitbreiden naar andere sectoren. Met Horizon Workrooms hebben ze al een tool die kan gebruikt worden in de bedrijfswereld, maar Facebook wil het ook mogelijk maken om bijvoorbeeld een virtueel concert of film mee te pikken of gewoon een wereld creëren waarin je even rustig kan relaxen met vrienden.

Hoewel Facebook een geschiedenis heeft in het opkopen van rivaliserende bedrijven heeft het bedrijf deze keer geen intentie om alleen eigenaar te worden van de "metaverse". "Samen met andere partners ontwikkelen we wat vaak de metaverse genoemd wordt - een nieuwe stap in onderling verbonden ("interconnected") virtuele ervaringen door technologieën als augmented reality te gebruiken", schrijft Nick Clegg, die instaat voor de "buitenlandse zaken" van het concern, in een blogpost.

"De metaverse heeft het potentieel om toegang mogelijk te maken tot nieuwe creatieve, sociale en economische opportuniteiten", aldus de topman nog. Niemand zal de "metaverse" bezitten of besturen. "Zoals het internet, wordt de belangrijkste eigenschap openheid en interoperabiliteit."

Horizon Workrooms

Eind augustus lanceerde Facebook ook al Horizon Workrooms, een platform waar je virtueel samen met je collega's kan vergaderen. Iedereen kiest een digitaal alter ego of "avatar" die eruitziet en gekleed gaat zoals jij het wil en ook effectief aan een vergadertafel plaats kan nemen. Met behulp van een virtualrealitybril kan je zelf die virtuele wereld binnenstappen. Horizon Workrooms werkt alleen met de Oculus Quest 2, een VR-bril van Facebook die je apart moet kopen.

10.000 Europese jobs

Clegg benadrukt ook dat Europa erg belangrijk is voor Facebook. "Van de duizenden werknemers in de EU tot de miljoenen bedrijven die onze apps en tools elke dag gebruiken, Europa is een groot deel van ons succes."

"Nu we aan onze reis beginnen om de metaverse tot leven te brengen, is de zoektocht naar gespecialiseerde ingenieurs een van de grootste prioriteiten van Facebook", aldus Clegg nog. "We kijken ernaar uit om met overheden in heel de EU samen te werken om de juiste mensen en juiste markten te vinden om stappen vooruit te zetten, als onderdeel van een rekruteringsgolf in de regio." Bedoeling is om in de komende vijf jaar 10.000 mensen aan te nemen.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: