Facebookgebruik stagneert bij jonge(re) Vlamingen, Instagram in volle opmars

20 februari 2019
© Rami Al-Zayat (Unsplash)
Facebook is nog altijd het meest gebruikte sociale netwerk van Vlaanderen, maar er is verandering op til. Dat blijkt uit het grootschalige Digimeter-onderzoek van Imec. Want terwijl het Facebookgebruik stagneert, komt nu Instagram, zeker bij de jongere Vlamingen, fors opzetten.

"The Big 6", zo noemt professor en media-expert Lieven De Marez (UGent) de meest gebruikte sociale netwerken in Vlaanderen. "Zij gaan met gros van onze tijd lopen." Hij heeft het dan over Facebook, Facebook Messenger, Whatsapp, Instagram, Snapchat en YouTube. De vier eerstgenoemde platformen zijn trouwens ook eigendom van het bedrijf Facebook.

En Facebook blijft in gebruik nog altijd de grootste sociaalnetwerksite in Vlaanderen, zo blijkt uit de Digimeter-studie, een bevraging bij 4.500 Vlamingen, ouder dan 16. Drie vierde (74 procent) van die Vlamingen is een actieve Facebookgebruiker. En toch is het platform wat aan het vervellen, ziet De Marez, "zeker bij jongeren".

"Jongeren hebben nog wel Facebook, maar de tijd die ze eraan spenderen is best beperkt. Facebook is niet echt een sociaal medium meer waar mensen interageren en communiceren met elkaar. Het is meer een zender aan het worden, waar je passief naar kijkt en doorheen scrollt. Dat actieve, sociale aspect verdwijnt wat van Facebook.

"Instagram schittert als sociaal netwerk en noteert de grootste groei"

Als het gaat om connectie, communicatie en interactie is bij de jongere Vlamingen vooral Instagram de grote winnaar. "Instagram schittert als sociaal netwerk en noteert de grootste groei." Jongeren die Instagram gebruiken, spenderen er volgens De Marez nu zelfs 5 keer zoveel tijd op als op Facebook.

De smartphone heerst

Snapchat lijkt, zeker bij jongeren, zijn beste tijd te hebben gehad. Maar Whatsapp gaat er dan weer wel in zowat elke leeftijdcategorie op vooruit. Dat heeft ook te maken met het feit dat de smartphone nu ook stevige opgang heeft gemaakt bij de 65-plussers. Die omarmen ook in sneltempo de bijhorende apps, waaronder Facebook en Whatsapp.

Dat is dan weer een van de elementen die ervoor zorgen dat het belang van de smartphone blijft stijgen bij Vlamingen. Het grootste slachtoffer daar is het tv-toestel, dat amper vier jaar geleden voor 29 procent van de Vlamingen nog het meest onmisbare apparaat thuis was. Vandaag geeft nog amper 5 procent de tv die stempel. Het contrast met de smartphone is enorm, zo toont onderstaande grafiek. Een ongeziene 45 procent van de Vlamingen noemt dat slimme mobieltje het belangrijkste toestel dat ze in huis hebben.

Beluister het gesprek met Lieven De Marez in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: