De Familie Genard: creatief met woorden en muziek

21 mei 2020
Marieke en Johannes
Met een papa die kunstschilder is, ligt het voor de hand dat de kinderen Genard in de creatieve sector terecht kwamen. Johannes is de drijvende kracht achter 'School is Cool'. Pieter is acteur en Marieke is een loopbaancoach met als motto ‘zoeken naar woorden’. Ze zijn alle drie te gast bij Ronald. Een familiekroniek op muziek.

Het leeftijdsverschil valt misschien op: Marieke is de oudste van het gezelschap en is maar liefst 16 jaar ouder dan Johannes. Daartussen is er ook nog broer Pieter, die slechts een paar jaar verschilt met Marieke.

Marieke, Pieter en Johannes delen dan ook dezelfde vader, maar Johannes heeft een andere moeder dan zijn broer en zus. En dan spreken we nog niet over de 4 stiefbroers en ene stiefzus die ook nog in de familie zijn. Maar vandaag mochten we dus Marieke, Pieter en Johannes ontvangen in onze studio, deels 'in het echt' en deels met een vlotte virtuele verbinding.

Zelfde smaak

De muzikale smaak van de broers en zus Genard verschilt erg duidelijk. Toch kozen ze -los van elkaar- ook één keer dezelfde artiest uit: Jacques Brel. Pieter koos voor het nummer 'Vesoul'.

De eerste plaat

De eerste plaat van Pieter was die van Bruce Springsteen, 'Born in the USA'. "We zijn nogal met klassieke muziek opgevoed, dus het voelde toch aan als een soort van rebellie", vertelt hij daarover.

Marieke koos dan weer voor 'Solitude Standing' van Suzanne Vega. Net als Johannes is ze nog steeds van van Vega.

De eerste plaat van Johannes is er dan weer eentje van niemand minder dan Will Smith. "Ik kocht 'Willenium', want in 1999 was hip-hop al wat de klok sloeg voor mijn elfjarige basketballende zelve en Will Smith was natuurlijk de coolste celebrity die er was", zegt hij daarover lachend.

Humo's Rock Rally

Volgens papa Wilfried gebruikt Johannes alles wat hij hoort in zijn muziek. Johannes raakte bekend bij het grote publiek toen hij in 2010 Humo's Rock Rally won met zijn band 'School is Cool'. En zeggen dat de band zich bijna niet had ingeschreven! "Ik had al eens eerder deelgenomen met een ander muzikaal project, maar dat was toen echt niet goed bevonden en dus durfde ik in eerste instantie niet deelnemen met 'School is Cool'", vertelt Johannes. "Pas de allerlaatste dag heb ik ons toch ingeschreven. Het was pas toen duidelijk werd dat we zouden winnen, dat ik geloofde dat mensen ons goed vonden."

Pieter is dan volgens papa Genard weer een perfectionist die eerst muziek wou studeren, maar dan toch koos voor toneel. Sinds 2006 is hij verbonden aan het gezelschap Lazarus bij Arsenaal in Mechelen. Hij maakte ook al een stuk samen met Johannes, 'De Wereld Redden'.

En Marieke? "Zij was heel zelfstandig en wou als baby nooit geknuffeld worden. Ze moest kunnen zien en haar ding doen", vertelt papa Wilfried. De laatste jaren is Marieke aan het schrijven geslagen en deed ze onder meer onderzoek naar de Joodse bewoners die vroeger in haar huis woonden.

Beluister hier de volledige uitzending (1):

Beluister hier de volledige uitzending (2):