"Familiebedrijven zijn beter gewapend tegen de coronacrisis"

10 september 2020
Wat is dé succesformule van een familiebedrijf? Wat zijn de voor-en nadelen van het samenwerken met je familie? En hoe doorstaan familiebedrijven de coronacrisis? 'De Wereld van Sofie' vroeg het aan Vincent Molly, professor Strategie, Ondernemerschap en Familiebedrijven aan de KULeuven en de Antwerp Management School.

“Samenwerken met je familie binnen een bedrijf creëert meteen een andere dynamiek op de werkvloer”, zegt Vincent Molly. “Je kent elkaar heel goed en je hebt een gedeelde geschiedenis. Die familiale band kan tot grote successen leiden, maar kan evengoed het samenwerken enorm bemoeilijken”.

Troeven

“Eén van de grote troeven van familiebedrijven is dat zij meer gefocust zijn op de lange termijn. Ze denken als het ware in generaties en niet in zozeer in jaren”, zegt Molly. “Dit komt omdat er maar weinig familiebedrijven beursgenoteerd zijn, waardoor ze minder prestatiedruk voelen. Ze kunnen dus perfect beslissingen nemen die pas op lange termijn gaan lonen.” En er zijn nóg positieve aspecten aan een familiebedrijf: "Er heerst sowieso een familiale werksfeer waardoor ook werknemers die niet tot de familie behoren zich meteen gaan thuis voelen. We zien ook dat familiebedrijven sneller beslissingen nemen en sneller schakelen omdat er minder niveau's binnen het bedrijf doorlopen moeten worden”.

Valkuilen

Maar de familieband kan ook een negatieve impact hebben. "Er zijn weinig families zonder spanningen of conflicten. Een bedrijf draaiende houden samen met je familieleden kan dan een extra grote uitdaging worden. Onderhuidse meningsverschillen kunnen al snel een schaduw werpen op het bedrijf wanneer er geen goede communicatie heerst. Familiale waarden vallen ook niet altijd samen met bedrijfsbelangen. Het principe dat iedereen gelijk is kan bijvoorbeeld een heikel punt zijn als het om verloning bij broers en zussen gaat”, aldus Molly.

Corona

“Voor het familiebedrijf staat er sowieso veel op het spel, juist omdat de familiale en economische belangen samenvallen. Dus zien we dat er minder grote risico’s worden genomen en dat er een voorzichtigere koers wordt gevaren” zegt Molly. "Net dat aspect blijkt te lonen in tijden van crisis. Familiebedrijven zijn dus ook beter gewapend tegen de huidige coronacrisis omdat zij een gezondere financiële huishouding hebben dan andere ondernemingen. Familiebedrijven zorgen op die manier ook voor economische stabiliteit in tijden van crisis."