Fanclub Sven Nys: "Veel fans gaan in een zwart gat vallen"

8 januari 2016
Sven Nys stopt ermee. Hij had einde 2013 al aangekondigd dat 2016 zijn laatste jaar zou zijn. En toch. Voor veel mensen zal er een leegte blijven als hun held stopt met veldrijden. Hoe zit het met de fanclub van Sven Nys? Hoe gaan zij ermee om?
Ronny Mattheus is al 17 jaar de drijvende kracht van de fanclub van Sven Nys. Hij heeft de supportersclub opgericht nadat Sven Nys de eerste keer wereldkampioen werd. Maar nu het einde van Sven Nys eraan komt, ziet het er maar somber uit. Hij vermoedt immers dat er weinig supporters voor een andere renner zullen supporteren: "Veel fans gaan in een zwart gat vallen. Er zijn er veel die geen zin hebben om iets anders te zoeken, of om voor een ander te supporteren."
 
Mattheus heeft zijn leven zo goed als aan Sven Nys en de cross gewijd: "Ik heb nooit verlof genomen in de zomer, ik ben altijd naar de cross gegaan en heb vanalles georganiseerd. Mijn vriendin was daar niet altijd zo blij mee." 

Het is een heel leven dat voorbij gegaan is, samen met Sven Nys.

 

Een fanclub in rouw, dus eigenlijk. Ook al zat het er natuurlijk al een tijdje aan te komen. "We hadden zo een kliek, samen een pint pakken en supporteren... Dat hoorde er allemaal bij. Maar ja, het zat eraan te komen, en je moet je daarbij neerleggen.

Toch probeert hij stiekem te hopen op opvolging: de zoon van Sven, Thibault zit nu in de jeugdkoersen. Misschien als hij ooit enigszins in de voetsporen van zijn vader kan treden, dat de fanclub voor hem opnieuw gaat supporteren.

 

Brecht Devoldere sprak ook met Remi De Moor, drijvende kracht achter de fanclub van Fabian Cancellara en met Yves Van den Broeck, oprichter van de fanclub voor Björn Leukemans.

Beluister de volledige reportage hier: