Farma-industrie dodelijker dan georganiseerde misdaad?

10 november 2015
Medicijnen moeten je weer beter maken, dat lijkt ontegensprekelijk. Maar volgens de Deense professor Peter Gøtzsch doen medicijnen meer kwaad dan goed.
Peter Gøtzsch is internist, onderzoeker en directeur van de Deense afdeling van het Cochrane Centre, een internationale, onafhankelijke, non-profit organisatie die zorgverleners, beleidsmakers en patiënten helpt bij het nemen van beslissingen over gezondheidszorg.
 
Volgens professor Gøtzsche is medicatie de derde grootste doodsoorzaak, na hartziekten en kanker. Let wel, het gaat voor een heel groot deel over correct gebruikte geneesmiddelen.
 
De Europese Commissie schat dat jaarlijks 200.000 burgers van EU-lidstaten overlijden aan bijwerkingen. In de VS sterven ieder jaar 100.000 mensen aan geneesmiddelen die op een correcte manier zijn toegediend, en eenzelfde aantal door verkeerd gebruik (een te hoge dosis bijvoorbeeld). 
 
In zijn boek 'Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad' dat volgende week in het Nederlands verschijnt, pleit prof. Gøtzsche voor een drastische demedicalisering.
 
Patiënten zouden alleen medicatie moeten nemen als het absoluut noodzakelijk is, en dat is zelden het geval. En producenten zouden hun eigen middelen niet meer mogen testen. Dat horen onafhankelijke onderzoekers te doen.
 
Benieuwd of de directeur van het Belgian Centre for Evidence-Based Medicine (CEBAM - tevens Belgische tak van Cochrane Netherlands) het eens is met de visie van zijn Deense confrater.